Floating Sofa Quartet – Neighbourhood

Neighourhood
(Go’Danish Folk Music, Xango, GO1218)

Dat Floating Sofa Quartet er echt wel zin in heeft mag blijken uit het feit dat ze twee jaar na hun gesmaakt debuut The moon we watch is the same met Neighbourhood aan een tweede toe zijn, waarin ze hun moderne akoestische Nordic folk andermaal laten inwerken op traditioneel Scandinavisch repertoire uit de landen die ze vertegenwoordigen.
Clara Tesch (viool) en Mads Kjøller-Henniningsen (houten fluit en Zweedse doedelzak) uit Denemarken, de Zweedse contrabassist Malte Zeberg en de Finse Leija Lautamaja (melodeon en harmonium) brengen ditmaal geen eigen composities, maar opteren radicaal voor het doorwerken van traditioneel repertoire. Hun keurmerk vormt een goede balans tussen tedere melodieën en feestelijke danstunes, opgebouwd uit intrigerende harmonieën, de warme akoestische klank van houten instrumenten, intens en met een snuifje humor.
Net zoals bij de titel van hun debuut leggen ze er de nadruk op dat de verkenning van hun lokale muziek eens te meer duidelijk maakt dat deze het resultaat vormt van voortdurende grensoverschrijdingen tussen de Scandinavische regionen. Ze openen met een typische swingende balfolkstarter, de Zeeland Sekstur, de Deense evergreen. In het daaropvolgende Skånebitar worden we geraakt door de musetteklank van de Zweedse doedelzak, terwijl het vooral fluit en viool zijn die de Zweedse plechtstatige Näckens vals inkleuren. Leija’s 2.5-rijer gaat vervolgens voluit in Mäkelän Sulon Polkat.
Ook zij kunnen terugvallen op diverse liedboeken, en daar is het Deense van E. Reventlow (1799) één van de prominentste. Niet toevallig duiken die melodieën eveneens op de Britse eilanden op.
In de zwaar ingezette polska Kiikka-Iisakki, neemt het ruwe vioolspel van Clara barokke proporties aan, met potig aangebrachte ritmiek vanuit de bas in rugdekking. Hamborg noemen ze zelf één van hun eerstelingen, een lieftallige melodie, die hen sindsdien overal vergezelt.
Het is tenslotte andermaal Leija die het voortouw neemt in de afsluitende wals Ajalan Sannan Valssi, een heerlijk doezelige dansmelodie die zijn reputaties van allerlaatste alle eer aandoet. Een heel fijne plaat, hoewel af en toe een eigen compositie tussendoor ook wel mag.

Scroll naar boven