Floating Sofa Quartet – The moon we watch is the same

The moon we watch is the same
(GO’ Danish Folk Music, GO 1116)

In het voorjaar van 2013 kwamen vier muziekstudenten – uit Denemarken, Finland en Zweden – elkaar tegen op een conferentie in Odense. Ze besloten samen te werken en in 2015 debuteerden ze als kwartet. Sindsdien verscheen het viertal op verschillende podia, onder meer tijdens Europese festivals.

Op de debuut-cd van het kwartet hoor je vooral eigen composities. Ze zijn geworteld in de muziek die de muzikanten van huis uit meekregen. Ook krijgen enkele traditionals een plek. Soms in een wat andere vorm zoals Æ viskestykk (een melodie van Fanø). Naast dansbare muziek passeert soms een stemmingsvolle melodie (Omdagende omalder).

De nummers zijn zorgvuldig opgebouwd. De instrumenten (met name fluit, knoppenaccordeon, viool en contrabas) nemen daarbij een duidelijke, eigen plaats in. Ook brengen de musici bijzondere accenten aan. Zo stoelt Jomfruen og månen op een ruim honderd jaar oude veldopname van een oude Deense ballade.

In Drunken devil stoppen de muzikanten drie wijsjes uit Zweden, Denemarken en Finland in de muzikale menger. Het resultaat is een vrolijk dansnummer met veel power. De internationale samenwerking van de vier muzikanten blijkt op deze eersteling dan ook een schot in de roos.

Scroll naar boven