Flook – Ancora

Ancora
(Flatfish Records FLATFISH006 CD)

Wie kent ze nog? Het Britse kwartet Flook? Een revelatie in het eerste decennium na de eeuwwisseling en na een handvol albums ineens gestopt. Maar na zoveel jaren is er eindelijk weer een vervolg. Het oorspronkelijke kwartet kwam opnieuw bij elkaar: Brian Finnegan (fluiten, whistles), Sarah Allen (alto en concert fluit, accordeon), Ed Boyd (gitaar, bouzouki, piano) en John Joe Kelly (bodhran).
Ancora is het verbluffende resultaat. Word je in de eerste klanken al gelijk herinnert aan hoe goed ze waren en hoe goed ze zijn: de duels tussen de twee fluiten (of whistles), de stuwende gitaar van Boyd en het perfecte getrommel van Kelly. Allen zorgt meestal voor de basislijnen met haar spuwende spel, waar Finnigan de meeste soli voor zijn rekening neemt. Maar de lijnen verstrengelen ineen tot een orgasme van geluid. Zelfs als Boys subtiel getokkel inzet (The Crystal year) en je wegsmelt bij zoveel fraais, weet je dat het eenmaal toch tot een eruptie komt.
En jawel, in het tweede deel van de medley (Foxes’rock) gaat het los. Het is dus niet louter jigs en reels wat je kan verwachten. Heerlijk is het knappe lyrische Companion star  van Allen, waarbij gitaar en zeer subtiel accordeonspel de basis vormen. Kelly weet ook hier de juiste tikken op het vel te geven en Finnegan zorgt met overdubs voor de melodische invulling. Een staaltje polyfonische heerlijkheid.
Het viertal krijgt hier en daar hulp van collega’s, waaronder Phil Cunningham (accordeon), Phillip Henry (lapsteel), Matthias Loibner (draailier), Eva Tejador (pendereta) en Mark Tucker (theremin).  Snelle en extraverte melodieën worden afgewisseld met langzamer en intiemere varianten. De muzikale invulling en net zo avontuurlijk, al staan de basisingrediënten fluiten, whistles, gitaar en bodhran alleen al genoeg voor voldoende beleving. Welcome back!

Scroll naar boven