Folgazan – Zee zonder zout

Zee zonder zout
(FG02, )

Met de cd De Groote Oorlog van de kleine Belg zette de Vlaamse groep Folgazan zich in 2014 sterk in de spotlights. Met voornamelijk zelfgeschreven materiaal wist de groep een indringend beeld van de periode 1914-1918 neer te zetten.
Voor Zee zonder zout wordt een geheel ander pad ingeslagen. Folgazan koos het thema betovering voor het nieuwe programma, en dan moet dat worden uitgelegd als drift, lust en hunkering. In de vooral door gitarist Bart Oosterlijnck geschreven nummers bepalen onderwerpen als overspel, jaloezie, verafgoding en verslaving de sfeer. Zowel de pure liefde als donkere, geheime fantasieën spelen een rol.
De muzikanten spelen losjes en de zangeressen Hanne en Ruuth Oosterlijnck zetten de liedjes naar hun hand. Zelf een expliciet sensueel en jazzy lied als Vind-ik-niet-leuk overtuigt volkomen. Poëtisch wordt het liefdesspel beschreven in Terug naar Gaudi. In het ritmisch onderkoelde Niet echt wordt een zwoele sfeer neergezet door gebruik te maken van een loom reggaeritme.
Het geluid van de cd is uitstekend. De opnames vonden plaats in DK Recording Studio’s in Destelbergen, waar Rudy de Keyser de opnames mixte – samen met Lieven en Bart Oosterlijnck – en de mastering verzorgde. Het mooi uitgevoerde digi-pack bevat een full colour 28 pagina’s dik boekje met alle teksten erin opgenomen.
Kortom, Folgazan maakte met Zee zonder zout een uitstekend verzorgd product, dat sterk verschilt van z’n voorganger, maar minstens even goed is.

 

Scroll naar boven