Folk on Crest – 10 anos en directo

10 anos en directo
(Several records SRD 461)

Een tienjarig bestaan vier je met een live-album. Folk on Crest draait dus al heel wat jaartjes mee en heeft een viertal albums op haar naam. Ik heb geen idee of hier een selectie van oude(re) nummers of een geheel nieuw repertoire wordt gespeeld. Dat ze populair zijn in hun eigen woonplaats Salamanca hoor je overduidelijk op de live-cd.
Folk on Crest is een vijfpersoonsformatie met een instrumentarium dat gitaar, viool, mandoline, doedelzak en fluit, eenhandsfluit en percussie omvat. Boegbeeld en sterke troef is zangeres Ioli Rio, die ook percussie-instrumenten bespeelt. Haar stem is wat je typisch Noord Spaans zou kunnen noemen: helder, wat nasaal en met gedoseerde ornamentatie. Zeker prettig om naar te luisteren, iets wat je van de vlakkere mannelijke zang niet snel zal zeggen. In de samenzang valt dat nog niet zo op, maar als het solozang betreft is het soms zelfs flink onvast.
De  muziek van Folk on Crest is toegankelijk, open en over het algemeen vrolijk van karakter. Een deel van de nummers is bewerkt traditioneel, maar de groep voegt ook eigen werkstukjes toe. Het heeft wat raakvlekken met de muziek uit Galicië en Asturië, maar is niet één op één over te zetten. Ondanks een redelijk instrumentarium vind ik de aankleding wat dunnetjes klinken. Soms is het alleen gitaar en zang met flarden toevoegingen. Het kent weinig diepte. Een basgitaar zou wonderen doen.
Openingstrack Nordeste/Redes geeft een fraai beeld wat je kan verwachten van een instrumentaal Folk on Crest. Hier spelen viool en doedelzak juist niet unisono en is de percussie strak. Het vijftal brengt aanstekelijke muziek, maar naar mijn idee is er met wat zorgvuldigere en gedurfdere arrangementen nog veel meer uit te halen.

Scroll naar boven