Folk voor 555: 24 uur folkmuziek

Op vrijdag 28 en zaterdag 29 december 2018 vindt in Hilversum het muziekfestival Folk voor 555 plaats. Liefhebbers van Ierse, Schotse en balfolkmuziek kunnen er hun hart ophalen aan optredens en dansworkshops. En dan is er nog de 24 uur durende jamsessie, waarvoor muzikanten zich per uur laten sponsoren. De opbrengst van het festival gaat naar Giro 555, ten behoeve van de slachtoffers van de aardbeving op het Indonesische eiland Sulawesi.

Vrijdag om zes uur ’s avonds openen de deuren van het St. Aloysius College en start de jamsessie. Op de podia spelen die avond onder meer Cairn O’Mhor en The Lowland Paddies. Deze twee bands spelen traditionele muziek uit Ierland, Schotland, Amerika en Scandinavië met een moderne twist. Verder zijn er optredens van Pastische, wereldmuziek uit alle windstreken, en van de jonge folkband TWIBV.

Op zaterdag 29 december speelt folkduo Muller & Munnelly, bestaande uit de Ierse accordeonist David Munnelly en Isaac Muller op houten dwarsfluit. Er zijn optredens van Thistle, Cinnamon en Dancing Voices, en doorgewinterde muzikanten Bert Leemans, Madlot en Wouter en de Draak spelen hun dansbare balfolk. Bezoekers kunnen ook meedoen aan workshops Ierse danse en Schotse Ceili. Slotact van het festival is The Doggy Few. Deze Groningse band speelt de vrolijkste Ierse feestmuziek, met zowel gezongen ballads en pubsongs als stampende Ierse dansdeunen.

24 uur volhouden
In de ‘pubzaal’ spelen professionele en hobbymuzikanten ondertussen een Ierse jamsessie die het hele festival, óók ’s nachts, non-stop doorgaat. ‘Denk aan de vrolijke muziek in een Ierse pub op instrumenten als viool, fluit en accordeon’, legt Tijn Berends uit, zelf folkmuzikant en één van de organisatoren van het festival. De sessiemuzikanten laten zich per uur sponsoren. ‘Veel muzikanten hebben ons toegezegd hun uiterste best te gaan doen om de hele nacht wakker te blijven. Hoe langer we spelen, hoe meer geld we kunnen ophalen.’

Sulawesi
De volledige opbrengst van het festival gaat naar Giro 555. Dat is het samenwerkingsverband van elf Nederlandse hulporganisaties, die bij uitzonderlijke rampen de handen ineen slaan. Giro 555 zamelt geld in voor de slachtoffers van de aardbeving en tsunami  die op 28 september het Indonesische eiland Sulawesi trof. Bijna duizend dorpen liepen daarbij grote schade op en zo’n 50.000 mensen raakten hun huis kwijt.

Kaartjes
Het festival vindt plaats in het St. Aloysius College, Schapenkamp 200 in Hilversum. Het duurt van 18:00 uur op 28 december tot 18:00 uur op 29 december 2018. Kaartjes kosten € 15,00 aan de deur en € 13,30 in de voorverkoop. Meer informatie over het evenement: https://www.facebook.com/events/277315509572452/.
Kaartverkoop via https://www.ticketkantoor.nl/shop/Folkvoor555

Scroll naar boven