Folkcorn – Blijschap

Al 50 jaar speelt het kwartet Folkcorn traditionele Nederlandse en Vlaamse volksmuziek. Van de oorspronkelijke groepssamenstelling zijn nu nog Marja van der Zee (zang, trom) en Jitze Kopinga (zang, gitaar) overgebleven. Samen met blaasinstrumentenspeler Cees de Gooijer werden twee LP’s opgenomen, Welkom Gesellen (1977) en Goedenavond speelman (1978). Daarna gaf Cees er na een relationele aardverschuiving de brui aan en werd vervangen door (Marja’s broer) Laurens van der Zee (zang, blokfluit, akoestische basgitaar). In deze samenstelling werd in 1981 de lp Al vol gemaakt. Een tijdlang versterkte Joost Bollinger (zang, bas, cister) de groep, maar hij vertrok weer in 1987. In 1990 voegde Anneke Rot (zang, accordeon) zich bij het trio. In deze bezetting speelt Folkcorn sindsdien en maakte daarmee een viertal cd’s. Een vijfde (dubbel-)cd rolt van de persen onder de titel Blijschap. De twee cd’s met elk twaalf nummers worden gestoken in een boek op cd-formaat, waarin de geschiedenis van Folkcorn wordt beschreven.

Het boek is een bonte verzameling van beelden en teksten in 64 pagina’s geworden, een echte ‘reis langs de geheugenstraat’. Voor wie Folkcorn heeft gevolgd in (een deel van) de voorbije jaren, of wie benieuwd is naar hun geschiedenis, zal er veel van zijn of haar gading in vinden. Elk van de 24 opgenomen nummers wordt uitgebreid toegelicht en liedteksten worden weergegeven. Een Engelse versie van die toelichting is ook in het boek te vinden. Toch internationaal blijven denken, natuurlijk.

Wat opvalt is dat er flink in Duitse liedboeken is gedoken, zoals het Altdeutsches Liederbuch, en het Deutscher Liederhort. Met name om te zien of er Duitse varianten te vinden waren van Nederlandse volksliederen. En andersom. Soms werd een eigen vertaling gemaakt van een Duits lied, zoals De brave boer.
Ook werd er opnieuw geput uit de zowat 1000 melodieën omvattende verzameling Oude en nieuwe Hollantse boerenlieties en contredansen, waaruit Folkcorn nog niet vaak geregistreerde melodieën koos, zoals De vijgen krabber/Harlequin en La grisdeline.
Voor liefhebbers van Nederlandse volksmuziek een heerlijke speeltuin.

Op zondag 20 augustus houdt Folkcorn van 15:00 tot 17:00 uur een gratis openluchtconcert en presenteert dan de dubbel-cd ‘Blijschap’ bij de kasteelmuur in het Wageningse Torckpark.

Scroll naar boven