Folkfestival Dranouter 2005

Folkfestival Dranouter 2005, Dranouter, 5. 6 en 7 augustus

NewFolkSounds was op donderdag reeds in Dranouter om er in de live-uitzending van De Groote Boodschap, radio1-VRT, over 100 maal NewFolkSounds te spreken. Uiteraard waren we er ook de volgende dagen. We beperken ons hier tot enkele markante concerten.

Van dit Dranouterfestival 2005 zal mij vooral het concert van Lhasa bij blijven. Ik was blij deze vrouw, die ik enkel van haar twee cd’s kende, nu ook eens live bezig te kunnen horen. Een concert, opgebouwd van diepe, ontroerende songs naar echt meeslepende feestelijke liederen op het einde bleek haar geslaagd recept te zijn. In het Spaans, het Engels en het Frans blijkt zij een uitgebreid gamma aan emoties en muzikale stemmingen te kunnen zingen. Op een lieve, innemende manier (ik moest denken aan de minzame glimlach van Jane Birkin, maar Lhasa kan echt zingen!) leidde zij soms haar songs in en bedankte zij telkens het publiek. De wijze waarop zij en haar uitstekende begeleiders de liederen brachten bewijst hun grote klasse. Als één minder bekende zangeres het publiek in Dranouter heeft overtuigd, dan wel zij.

Christy Moore was na vele jaren terug te Dranouter. Wat een songs, wat een dictie, wat een overtuiging! De begeleiding op gitaar door zijn kompaan Declan Sinnott maakte het nog mooier. Zowel met mijmerende liedjes als met erg geëngageerde songs kon hij het publiek boeien. Een volle tent die stil luistert naar een zanger met gitaar die, op een stoel gezeten op het hoge podium, liederen zingt. Het kan gelukkig nog. En wie denkt dat hij vooral voor vijftigers zou zingen had het mis. Het publiek bestond net zo goed uit twintigers als uit leeftijdsgenoten van Moore. Bovendien bleken die jongeren zijn werk ook goed te kennen. Christy Moore is één van die artiesten die niet teren op hun succesrijk verleden (wat bij Lou Reed toch te veel het geval leek) maar die echt vanuit hun hart zingen en zich overgeven aan het publiek. Hopelijk kan het hart van Moore nog lang deze prachtige prestatie aan en horen we hem in de volgende jaren terug.

Ook het concert van Yevgueni is echt het vermelden waard. Als vader van Klaas Delrue, liedjesschrijver en zanger van de groep, ben ik zelf niet goed geplaatst om een objectief verslag van hun optreden te schrijven, maar anderen hebben dat al overvloedig gedaan op de folkwebsites. Zie maar eens naar folkforum.nl en folkspot.be of naar de reacties op het gastenboek van hun eigen website: www.yevgueni.be.

Toch ook nog vermelden dat op vrijdag de Amsterdam Klezmer Band voor een mooi en feestelijk openingsconcert heeft gezorgd.

datum: 5,6 en 7 augustus

Scroll naar boven