Folkit! Nordic Sound September 2023

In Folkit! Nordic Sounds van September een heel uur aandacht voor de Letse groep Ilgi. Ilga Reizniece (zang, viool, kokles, kalimba) en Māris Muktupāvels (zang, kokles, doedelzak, accordeon) verzamelden in een tijd dat Letse volksmuziek werd genegeerd door de autoriteiten juist liederen en dansen op hun veldwerktochten. een tricky business…

Een aantal van hun liederen, die ze ook zelf uitvoerden, werden opgenomen, maar vanwege de beperkingen nooit uitgebracht. Pas later verschenen ze op beperkte schaal alsnog. Intussen hadden ze een aantal muzikanten rond zich verzameld, wat uiteindelijk uitgroeide tot een vaste formatie. Gatis Gaujenieks (basgitaar, viool, mandoline, ukelele, zang) bleek een belangrijke aanvulling. Niet alleen op instrumenteel gebied, ook door zijn geluidscreaties en geluidstechniek. Gitarist Egons Kronbergs (ook basgitaar en bouzouki) was de nog ontbrekende schakel, samen met drummer en percussionist Vilnis Strods, later opgevolgd door Mārtiņš Linde.

Ilgi ontwikkelde een uniek geluid, dat je de Letse variant van folkrock kan noemen. Stevige rocky ritmen gingen gepaard met verfijnde balladen, vrolijke dansritmen met mystieke zang. Ilgi werd een succes, ook buiten de eigen landgrenzen en -streken. Nog steeds is de groep, na ruim veertig jaar, actief. Dat laatste is een breed begrip. Niet alleen in uitvoerende zin, maar ook als stimulator van de Letse (volksmuziek)cultuur door bijvoorbeeld medewerking aan films, cursussen, workshops, het uitgeven van liederen en dansen.

Speciale projecten, zoals stripped-down versies van hun liederen voor ouderen en juist speelse uitvoeringen voor kinderen, het integreren van concerten met dansvoorstellingen et cetera maken van Ilgi een pleitbezorger van de instandhouding van de Letse volksmuziek, maar tevens met een vernieuwingsdrang naar het hier en nu.

In Nordic Sounds hoort u muziek van vier al wat oudere cd’s: Saules Meita (UPECD004), Seju veju (UPECD016), Kaza kapa debesis (UPECD048 ) en het instrumentale Ei du dejot (ILGI CD001), aangevuld met twee tracks uit het verzamelalbum Latvisu Danci (UPE CD011).

De uitzending is vanaf 1 september 21:00 uur en later via de website hier te beluisteren.

Scroll naar boven