Folkit! Nordic Sounds april

In de derde aflevering met hedendaagse folkmuziek uit het Baltische Estland hoort u muziek uit cd’s van drie formaties: Duo Ruut, Ethnosfäär en Riffarrica.

Ann-Lisett Rebane en Katariina Kivi vormen een bijzonder duo. Zij bespelen beide de kannel, de Estse variant van de kantele of citer, maar ze gebruiken slechts één instrument. Gepositioneerd aan beide lange zijden van de 42-snarige concertkannel plukken, strijken, slaan en dempen ze de snaren. Daarbij zingen ze met engelachtige vocalen. De muziek is lyrisch, maar ook krachtig.

Dat laatste geldt eveneens voor het trio Etnosfäär. Drums, keyboards en elektronica wordt samengevoegd met authentieke traditionele instrumenten, waaronder uiteraard de kannel en de doedelzak. In de lange, dynamisch opgebouwde stukken worden traditionele liederen en melodieën van een moderne, hedendaagse aanpak voorzien en ontstaat de folktronic van Etnosfäär.

Riffarrica doet qua volume en intentie niet onder voor eerdergenoemden. Het duo Kulno Malva op doedelzak en accordeon en drummer/zanger Kristjan Priks trekken alle registers open en verwerken in de eigen composities aloude volksverhalen. De ruige aanpak verbloemt niet de aanwezige kwaliteiten van deze musici van de folkriffrock.

Opmerkelijk in deze aflevering: alle albums werden in eigen beheer uitgebracht.

De uitzending is te beluisteren via https://www.concertzender.nl/programma/folk_it_712481/

Scroll naar boven