Folkit! Nordic Sounds Augustus 2023

In deze uitzending van Folkit!Nordic Sounds brengen we een bonte verzameling van hedendaagse groepen en solisten uit het Baltische land. Alle tracks zijn afkomstig van de overzichtsverzamel-cd Folk and great tunes from Latvia, dat door het Duitse CPLmusic Label werd uitgebracht eind 2018. Deze dubbel-cd bevat 41 tracks van 23 verschillende uitvoerenden (zie recensie).

We selecteerden 18 tracks, waarbij we bekende namen als Ilgi, Tautumeitas en Saucejas uitsluiten. Die komen in latere uitzendingen uitgebreid aan bod. U hoort onder andere muziek van groepen als Zari, ImantaDiamanta, Austrumkalns, Lata Donga, Zeme, Vetras saites, Laima Jansone en Trejasmens. Namen die wellicht (nog) niets zeggen, maar juist dan een mooie gelegenheid om kennis mee te maken.

Met zo’n selectie is variëteit gegarandeerd. Zonder al te strikt te zijn hebben we een en ander gecategoriseerd in drie groepen. We beginnen met de eigentijdse uitvoeringen, al zitten daar ook hedendaagse bewerkingen van traditionele liederen bij. Vervolgens schuiven we meer en meer naar traditionelere of behoudender uitvoeringen toe, met als ‘buffer’ een selectie tracks met het nationale Letse instrument, de kokles, als bindende factor.

De uitzending is te beluisteren live op vrijdag 4 augustus vanaf 21.00 uur op de Concertzender. Daarna on demand via de website.

Scroll naar boven