In de uitzending van Folkit! Nordic Sounds op de concertzender kunt u luisteren naar drie recente cds uit de Scandinavische landen. De uitzending is te beluisteren via de volgende link: https://www.concertzender.nl/programma/folk_it_810210/
Onderstaand een bespreking van deze cd’s.
Flach & Østerby – Ude af mine haender (Go’Danish GO0424)

Henriette Flach (nyckelharpa, hardangfele) en Anna Østerby lopen al wat jaartjes mee in het Deense folkcircuit. Soloalbums van Flach werden bijvoorbeeld genomineerd voor de Danisch Folk Award en haar meest recente Skyklokke won die prijs nog in 2023. Daarop is Anna Østerby als gastmuzikant te horen. Die samenwerking beviel zo goed, dat beiden nu als duo naar buiten treden. Ude af mine haender is in dat opzicht een debuut.
Het album bevat louter eigen composities, die gezamenlijk tot stand kwamen. De muziek doet wat triest aan, is ingetogen met afwisselend wat opbeurend werk. Ondanks de kwaliteit van en in de uitvoeringen kabbelt het album voort, terwijl je verlangt naar wat afwisseling. Dat is een minpuntje op een verder interessant album voor wie van nederige Nordic sounds houdt.
Phønix – Nådelands Ø (Go’Danish Go1024)
Actief sinds 2001 en toe aan hun 11e album: het Deense Phønix behoort tot de sterkhouders in de Deense folk. Opvallend en onderscheidend is met name de klarinet en basklarinet (Anja Praest). Percussionist Jesper Falch en accordeonist Jesper Vinter vullen met toetsenist en zangeres Karen Mose het kwartet aan. Op de laatste albums is de Chinese Sangka op guzheng een vaste gast. Op Nådelands Ø doet ze dat in vier nummers.
Phønix kent een eigen herkenbaar geluid, maar ze verklaart in de bijlage dat ze met dit album terugkeren naar hun ‘core repertoire’. Daar hoort toch enige uitleg bij. Het viertal werkte zich door meer dan 400 historische was cilinder opnamen uit het tijdperk 1907 -1947 heen. Op die cilinders opnamen van oude (en traditionele) Deense liederen en melodieën, soms niet langer dan twee minuten. Men maakte daaruit een selectie en ging daarmee aan de slag.
Het resultaat is een herschapen hedendaags (Phønix) geluid van traditionele en overleverde liederen en tunes. Een en ander klinkt opmerkelijk fris en levendig. Originele teksten werden hertaald en geactualiseerd. Aanvullend werden hier en daar eigen teksten of melodieën toegevoegd, maar dat in minderheid. Nådelands Ø is een prima, interessante cd met levendige muziek van een groep die nog immer de moeite waard is.

Venla Ilona Blom – Nevrak (Nordic Notes NN180)

Zelf noemt ze het folktronica: een eigentijdse invulling van moderne folk. Het roept associaties op met musici als Enya, Kate Bush, maar meer nog is de connectie met de Faeröerse Eivor duidelijk en hier en daar doet het denken aan het Finse Okra Playground. Enige leden van die formatie fungeren als studiomuzikant op Nevrak. Dat is een album van de Finse zangeres, componiste en beatbox (!) muzikante Venla Ilona Blom.
Ze componeerde nagenoeg alle muziek en teksten zelf. Die laatsten zijn gebaseerd op een persoonlijke zoektocht met aloude mythen, sagen en legenden uit de volkscultuur. De inspiratie komt uit uiteenlopende streken, maar met name uit de Noorse Lofoten tot aan het Nepalese Kathmandu! Zang en gedeclameerde teksten gaan regelmatig samen. Met de wat mystieke klanken doet het onheilspellend aan.
Er wordt gebruikt gemaakt van (gesampelde?) beats, maar volgens de inlay-info bij de cd ontbreekt het aan synthesizers en andere elektronische apparatuur. Ik vind dat opmerkelijk, want de gehele sound nijgt toch naar het gebruik van elektronische toverdozen. Die sound is massaal, bombastisch, druk en grotesk. Ik werd er moe van, maar wellicht zijn er luisteraars die zich er – met of zonder ‘hulpmiddelen’ – helemaal in kwijt kunnen.