Folkit! Nordic Sounds februari

In de februari uitzending van Folkit! Nordic Sounds gaan (gingen) we voor een eerste keer naar het Baltische Estland.

Door dezelfde taalstam en het gegeven dat Finland en Estland directe buren zijn, zijn er cultureel heel wat raakvlakken. Ook muzikaal, al kennen beide landen ook lied- en melodietypen en instrumenten die kenmerkend voor dat land zijn. Het nationale instrument van Finland, de kantele, kent in Estland een gelijke, al wordt het daar de kannel genoemd. In deze uitzending echter nog geen kannel. Die komt in een vervolg aflevering aan de orde.

Wel de doedelzak, die in Estland een eeuwenoude traditie kent, doch relatief weinig in de revival door jongeren is opgepakt. In RoToro spelen Sandra Sillamaa en Cätlin Mägi, beiden grootmeesters op de Estse doedelzak, een bepalende rol. RoToro schuwt de vernieuwing niet door onconventionele samenwerking tussen doedelzak en andere instrumenten aan te gaan. De overige drie leden bespelen nl saxofoon, elektrische gitaar en percussie.

Uit Vlaanderen komt het duo Leana & Hartwin. Tenminste: daar houden ze op dit moment domicilie. Leana is oorspronkelijk van het Estse eiland Saaremaa in de Oostzee. Ook zij speelt doedelzak, zingt en componeert zelf liederen.
Echtgenoot Hartwin Dhoore componeert eveneens, maar meestal beperkt hij zich tot melodieën. Hartwin is een van de inmiddels illustere broers Dhoore uit Vlaanderen en vormde met hen onder meer het Trio Dhoore.
In 2015 verscheen een eerste duoplaat Tähtede Poole, vier jaar later gevolgd door Kodu.

Twee jaar daarvoor leefde het duo nog op Saaremaa en brachten met Estbel het album Saar (eiland) uit. Estbel was een echte Vlaams-Estse samenwerking, met naast Leana en Hartwin ook diens broer Ward Dhoore (gitaar, mandoline, banjo, percussie) en de Estse violiste en zangeres Sänni Noormets.

Deze Nordic Sounds is vooral een uitzending met lyrische melodieën en is hier te beluisteren:

Folkit! Nordic Sounds is een programma van de Concertzender en wordt uitgezonden elke eerste vrijdag van de maand om 21.00 uur.

Recensies zijn hier en hier te vinden.

Scroll naar boven