Folkit! Nordic Sounds januari

In de januari uitzending van het programma Folkit! Nordic Sounds op de Concertzender kunt u (terug)luisteren naar een carrière-overzicht van de Noorse violiste en hardingfele speler Annbjørg Lien.

In de periode rond de eeuwwisseling was zij een fenomeen op de internationale folkfestivals en naast Mari Boine Persen het bekende gezicht van de Noorse folkmuziek. Lien registreerde al op zeventienjarige leeftijd haar eerste album onder eigen naam. Kjellstadslåttar bevat louter overgeleverde melodieën. De min of meer titelloze opvolger – Annbjørg – is een samenwerking tussen Lien en een vooraanstaand jazzcombo. Met haar derde album Felefeber doen de eerste eigen composities hun intrede, die ze mixt met een keur aan traditionele tunes. Als begeleider en medeproducent treedt gitarist/mandola en bouzoukispeler Roger Tallroth op. Hij zou later zelf naam maken met het trio Väsen.

Opvolger Prisme verschijnt met wat in feite haar vaste begeleidingsgroep wordt, met naast Tallroth ook Bjørn Ole Rasch (toetsen, piano, orgel, harmonium), Hans Fredrik Jacobsen (fluit, kantele, doedelzak) en Rune Arnesen (percussie). Parallel aan haar carrière onder eigen naam werkt ze met het trio – en later kwartet – Bukkune Bruse. In 2002 realiseert ze haar eerste live album Aliens Alive, dat uitgroeit tot het magnum opus. De sound met een mix van Noors-Scandinavische folk, rockmuziek elementen, licht klassiek, moderne invloeden als samples en elektronica en krachtige percussie werd al op voorganger Baba Yaga ingezet, maar beleeft haar hoogtepunt op dit album. Lien wordt een grote naam op de internationale (folk)festivals.

Pas zes jaar later verschijnt een opvolger en de belangstelling voor Lien is minder groot dan voorheen. Wel toert en registreert ze als String sisters met een internationaal gezelschap van 6 top folkviolistes. Maar in de laatste twee decennia doet Lien het met 5 albums, waarvan 2 in samenwerking, duidelijk rustiger aan.

Folkit! Nordic Sounds is te beluisteren elke eerste vrijdag van de maand op de Concertzender. De uitzending met Annbjørg Lien is hier te beluisteren:

Scroll naar boven