Folkit! Nordic Sounds Juni 2023

Na Estland  gaan we in deze aflevering van Folkit Nordic Sounds, naar de meest zuidelijk gelegen Baltische staat: Litouwen. De invloed van de omringende landen, een stukje Rusland met de enclave Kalingrad, Belarus, Polen is duidelijk hoorbaar. De muziek is enerzijds meer ruraal en wat hoekig en minder verfijnd of lyrisch in vergelijking met de Estse of Scandinavische muziek, waaruit wel degelijk ook invloeden herkenbaar zijn. Wel kent de Litouwse traditie een grote hang naar het obscure: natuur speelt een belangrijke rol, maar ook epische verhalen, mythen, sagen en legenden.

Het standaard instrument is hier de kankles, de Litouwse zithervariant van de kannel of kantele (in Letland de kokles genoemd). Daarnaast komen veelvuldig percussie-instrumenten en fluit voor. Evenals in de andere Baltische staten (en Finland!) is de zang in de folkmuziek meestal voorbehouden aan vrouwen. Toch hoort u de spreekwoordelijke uitzonderingen, bijvoorbeeld van dichter, singer-songwriter Šventinis Bankuchenas, een hedendaagse variant van de bard. Twee keer passeert Agota Zdanaviciute de revue: eenmaal met haar solo-cd en daarnaast als lid van het vrouwentrio Sen Svaja.

Dat is het meer traditionele gedeelte, maar aan het slot van deze uitzending krijgt u een aantal tracks waarin de traditie samengaat – op zelfs opgaat in – eigentijdse ritmen en een hedendaags instrumentarium. Elektro meets authentic, etno ontmoet metal en ambient de oude bezweringsformules. Alle muziek is afkomstig van het Dangus label, een label uit de hoofdstad Vilnius dat zich al sinds 1993 specialiseert in roots, rock en revival uit Litouwen.

Het label wordt sinds enkele maanden in Nederland gedistribueerd door Xango Music Distribution uit Utrecht.

Voor uitgebreide beschrijvingen van de cds zie verder op onze website

De uitzending is te beluisteren via https://www.concertzender.nl/programma/folk_it_721862/

Scroll naar boven