Folkit Nordic Sounds juni 2024

In de uitzending van Folkit Nordic Sounds van juni 2024 op de Concertzender (www.concertzender.nl) kan je luisteren naar nieuwe cd’s van twee Russische groepen die in NewFolkSounds al eerder aan bod kwamen. Hieronder de recensie van die twee cd’s

Otava Yo
Loud and clear
(Arcmusic EUcd2971: Xango music Distribution)

Loud and clear is de titel van de meest recente cd van Otava Yo. Het is niet alleen het achtste album in de reeks, het oorspronkelijke kwartet is inmiddels eveneens uitgegroeid naar een achttal. Dat komt de veelzijdige sound van de formatie alleen maar ten goede, al klinkt die desondanks vertrouwd in de oren. Vrolijke, opgewekte akoestische songs wisselen af met stevige folk(rock) varianten. Naast drums, bas en akoestisch- en elektrisch gitaar, violen en wat percussie spelen toch authentieke instrumenten een hoofdrol. Ze worden allen bespeeld door leider en belangrijkste songschrijver Alexey Belkin, die tevens met zijn uitnodigende en opzwepende leadvocalen de boel op een positieve manier op z’n kop zet.

Onder die authentieke instrumenten vallen de (her)ontwikkelde Russische doedelzak, doch ook de gaita, de gusli (Russische variant van de kantele), riet- en andere fluiten. De folkrock zit hem dan ook niet direct in de rockbasis (bass+drum) en de hoeveelheid elektrische versterking, maar veeleer in de energieke, dynamische aanpak. Openingstrack Good evening zet al gelijk de toon: meerstemmige zang, weliswaar drums, bass en elektrisch gitaar, krachtige, lange akkoorden op viool en een doedelzak die met soeplesse door de melodie wandelt.

Rustmomenten kent het album ook, zoals het melodische A gusli tune of het lieflijk klinkende Don’t you fly Nightingale. Vrolijke, humoristische songs als He’s coming my sweethard (met een ska-achtig ritme), Timonia (met een heerlijk viool-doedelzakduet) wisselen af met serieuze ballads. De Slavische staccato ritmen maken dat de muziek van Otava Yo – langzaam, snel, opgewekt of droevig – toch altijd dat meeslepende huppeltje meekrijgt. Feestmuziek met een serieuze achtergrond.


Vedan Kolod
Birds
(CPL 073)

Van Vedan Kolod verschenen meerdere recensies. Het familietrio Tatiana, Valerii en Alisa Naryshkin(a) heeft zich in de loop der jaren ontwikkeld van een folkloristisch gezelschap tot een toonaangevend muziektrio die de Siberische volksmuziek een hedendaags karakter meegeeft. Door de vele percussie-instrumenten krijgt de muziek een wat sjamanistisch karakter. Maar gaandeweg zijn de composities of bewerkingen steeds lyrischer, harmonisch en melodisch geworden. Ook Vedan Kolod zet de gusli en diverse doedelzakken in, naast hoorn, fluiten en mondharpen.

Op dit album Birds voegen ze er hedendaagse instrumenten toe als mandoline, bouzouki en lier.  Vedan Kolod zingt in Oud Russisch en diverse oude Slavische talen en doet dat op een bijzondere archaïsche wijze met voor onze oren soms vreemde harmonischen. Openingstrack Peahen klinkt zelfs experimenteel met een onnavolgbare melodie en een zwaar klinkende gestreken lier. Cuckoo daarentegen is ontroerend en fraai zuiver gezongen. De meeste nummers kennen een traag tempo.

Desondanks zitten ze vol spanning en dynamiek en slepen je mee in een reis vol natuur geïnspireerde elementen. Niet alleen de muziek, maar ook de teksten gaan over vogels. Toegegeven, luister je voor de eerste keer, dan moet je erg wennen aan de muziek van dit trio. Maar dompel je onder en ontdek dan dat er uit Siberië echte, inspirerende en eerlijke muziek komt. 


Scroll naar boven