Folkit! Nordic Sounds maart

Een tweede aflevering in Nordic Sounds over het Baltische Estland. Dit keer met de zangeres Kirile Loo, de kannelspeelster Mari Kalkun en accordeoniste Tuulikki Bartosik.

Alle drie de vrouwen baseren hun muziek op de traditionele structuren van de Estse volksmuziek. Soms bewerken ze een overgeleverde melodie of lied, maar vaker creëren ze zelf rond een oud thema een nieuwe compositie. Loo is een zangeres en componiste, die slechts twee albums op haar naam heeft staan.

Kalkun speelt op de 12- en 36-snarige kannel, de Estse variant van de beter bekende Finse kantele. Ze studeerde in Finland, maar ook op het conservatorium in Estland. Kalkun maakt tevens deel uit van de formatie Runorum en is een veelgevraagd gastmuzikant op zeer diverse albums van internationale collega muzikanten. Een recente bijdrage levert ze bijvoorbeeld op op het laatste album van de uit België afkomstige multiculturele formatie Tamala.

Bartosik volgde in feite de omgekeerde weg. Na bijdragen in samenwerkingsverbanden, verscheen pas in 2017 haar eerste album onder eigen naam. Daarop nog een drietal gastmusici, waaronder haar mentor, de Finse pianist Timo Alakotila. Haar meest recente album wordt geheel gevuld met klanken van de accordeoniste.

Recensies van de albums van Tuulikki Bartosik en Mair Kalkun kunt u hier vinden

Mari Kalkun – Ilmamötsan
Tuulikki Bartosik – Storied sounds
Tuulikki Bartosik –Torm Veeklaasis
Scroll naar boven