Folkit! Nordic Sounds Mei

In een -voorlopig- laatste aflevering over hedendaagse folkmuziek uit Estland komen drie formaties aan bod. Daarvan is Trad Attack! de meest gekende. Van twee (van in totaal inmiddels 4) albums van dit progfolktrio maakten we eerder gewaag. De recensie van Ah! en Kullakarva kunt lezen door de cd-titels aan te klikken. Ook de recensie van het project Curse upon Iron van de Estse etnic metalband Metsatöll, samen met het Estonian National male choir kon u eerder lezen.

Nieuw is de muziek van het kwartet Rüüt, bestaande uit  Maarja Soomre (zang, melodica, kannel), Maili Metssalu (zang, viool, cello), Juhan Uppin (Estse diatonische  accordeon, kannel) en Toomas Oks (Estse diatonische  accordeon, gitaar). Ze baseren hun muzikale uitingen op oude runo liederen en overgeleverde melodieën – zeven tracks – en vullen die aan met eigen composities in het zelfde idioom (de overige vier tracks). Kadakak is Rüüt’s tweede album, in het Nederlands vertaald als jeneverbes, is de opvolger van hun debuut Maasikille ‎(Aardbei) uit 2015. Beide albums werden in eigen beheer uitgebracht.

Met genoemde instrumenten heeft Rüüt een traditionele inslag, doch muzikaal beperken ze zich niet en zoeken verbinding met andere genres en stijlen. Zo klinkt het af en toe licht jazzy. Opzwepende songs, waarbij ze dankzij de uitstekende meerstemmige vocalen doet denken aan krachtige Finse vocale groepen als Värttinä, wisselen af met heerlijk verfijnde ballads. Niet baanbrekend, maar wel zeer degelijk, krachtig en overtuigend. 

De uitzending is te beluisteren via https://www.concertzender.nl/programma/folk_it_717005/

Scroll naar boven