Folkit! Nordic Sounds November 2023

In deze Folkit! Nordic Sounds staat de Noorse zangeres Mari Boine (Persen) centraal. In het laatste decennium van de voorgaande eeuw was Mari Boine Persen een internationale ster. Niet alleen vanwege haar muziek, maar tegens vanwege haar betrokkenheid bij de strijd om erkenning van het Sami volk, de bewoners van de noordelijkste streken in Noorwegen, Zweden, Finland en Noord West Rusland. Hun cultuur, gewoonten en taal werd/wordt onderdrukt in de moderne Europese landen.

Met haar muziek en teksten uitte Mari Boine Persen kritiek op deze cultuurontkenning en in haar teksten vertelde ze over de gebruiken, de leef- en denkwijze van het aloude, verspreidde nomaden volk. Maar niet alleen dat: ze was ook een strijdbaar feministe, die opkwam voor gelijkheid en emancipatie van vrouwen. Rond pakweg de eeuwwisseling nam de populariteit in Europa af en hoorden we maar bitter weinig meer van deze dame.

Toch bleek ze actief en nam nog een handvol albums op. Daarbij veranderde de stijl wel. De stuwende, ritmische en soms hypnotiserende muziek met Samische joik werd meer afgevlakt naar melodieus. Er werd zelfs een compleet album gerealiseerd met het Noorse Radio orkest. Haar gloednieuwe album Amame, waarvan u in deze uitzending een flink aantal tracks kunt beluisteren, geeft die ontwikkeling perfect weer. De duo-schijf in samenwerking met toetsenist Bugge Wesseltoft laat een soort Sami chanson horen met bescheiden instrumentatie, meer poëtische dan strijdbare teksten, al is het emancipatorische vuur rond de positie van de vrouw en de erkenning van de Samicultuur niet helemaal uitgedoofd.

Folkit!Nordic Sounds is te horen elke eerste vrijdagavond van de maand van 21:00-22:00 uur. De special rond Mari Boine is te beluisteren op 3 november 2023. De uitzending is later terug te beluisteren on demand via de website www.concertzender.nl

De recensie van Mari Boine’s recente album Amame is elders te lezen op de website van NewFolkSounds

Scroll naar boven