Folkit! Nordic Sounds Oktober 2023

Dat de vrouwen in Letland ‘de vocale toon’ opeisen, konden we in voorgaande afleveringen al ontdekken. Maar uitzonderingen bevestigen de regel. Auli is een 10-persoonsformatie met 6 doedelzakspelers, waaronder de enige vrouw in het gezelschap, aangevuld door drie percussionisten een elektrische contrabas. De vocalen op hun album worden verzorgd door gastvocalisten uit Samiland, Mongolië, Oostenrijk en Letland zelf. Een tweede cd van Auli werd in samenwerking gemaakt met een andere populaire formatie, Tautumeitas.

Met het sec vrouwelijke ensemble Tautumeitas openen we ook de uitzending. Je waant je bij het horen van de a-capella liederen in de Balkan. Maar ook streken in Letland kennen een sterke polypone zang met voor onze westerse oren vreemde intervallen.

Saucejas is een tweede voorbeeld van polyfone zang en het bijzondere is dat zij al hun liederen live in de natuur opnamen, waarbij het gefluit van de vogels, het kabbelen van de waterstroom en de guur waaiende wind als geïntegreerd onderdeel van de muziek uitmaakt. Saucejas is wat aanpak betreft wat conventioneler, terwijl Tautumeitas de overgeleverde liederen met een meer hedendaagse aanpak aflevert. Dat is te horen op een tweede cd van deze groep in deze aflevering.

Eerder verschenen de recensies van de cd’s op de website van New Folk Sounds: Auli, Tautumeitas en Saucejas.

Folkit! Nordic Sounds is te beluisteren op vrijdag 6 oktober (21:00-22:00 uur) en daarna on demand via de website www.concertzender.nl

Scroll naar boven