Formiga & Cigale – Formiga & Cigale

Formiga & Cigale
(Eigen beheer)

Twee in België wonende muzikanten van Franse en Catalaanse oorsprong vormen het duo Formiga & Cigale. Anna Amigo Vilalta speelt daarin viool, percussie en op één track harp. In de andere tracks worden de harpklanken voorzien door Eva Genniaux, die daarnaast ook percussie toevoegt. Beiden zingen ze en schreven enkele composities.
Vocaal vind ik de dames niet sterk. Er wordt theatraal gezongen, wat niet passend is bij de onconventionele muzikale aanpak. Te geforceerd ook, wat je al bij die eerste track kunt ontwaren. De opnamen van in het bijzonder de harp had beter gekund, zeker gezien de aandacht die besteed is aan de rest van de productie. De muziek is sterk gedifferentieerd.
Openingstrack La Canço sense lletra is nogal barok en roept associaties op met Loreena McKennitt. Het middeleeuws Galicische Meigas is een aaneenschakeling van tunes met een vreemd intermezzo met kattengejank. The Foggy dew is weinig sprankelend en te krampachtig anders. Vervolgens volgen nog een Italiaanse folksong in Napolitaanse stijl, dan weer een oude Catalaanse song. In Chaperon rouge vertillen de twee zich: te gezocht, te onrustig. Dit in tegenstelling tot een andere Catalaanse folksong, La dama d’argo. Hier beperken ze zich zonder fratsen tot tweestemmige zang, begeleid door harp. Heel mooi dus.
Het advies wat ik Formiga & Cigale wil meegeven: kies en beperk. Hou het simpel, dan is het al mooi genoeg.

 

Scroll naar boven