Four styles – Quatro Estilos

Quatro Estilos
(Acoustic Music Recordings 319.1568.2)

Opvallend dat in het wereldje van de gitaristen het eerder regel dan uitzondering is dat collega’s met elkaar samenwerken, zelfs als de disciplines uiteenlopen. Four guitars hadden we al, dus kozen deze vier heren Four styles als naam voor hun gezamenlijk project. Het is tevens een korte, bondige samenvatting van de inhoud van de cd.
Rüdiger Krause is nl een Berlijnse jazzgitarist, Heiko Ossig een klassiek gitarist, Nikos Tsiachris een van klassiek naar flamenco omgeschoolde snarenplukker en Ian Melrose kennen we zijn Keltische fingerpicking stijl. En zie dan maar eens een coherente cd te maken. Het kwartet is daar zonder meer in geslaagd, want hoe de stijlen ogenschijnlijk van elkaar verschillen, hier is gezocht naar de verbintenis. Nergens heb je het idee dat je naar een ‘die hebben we er dan maar even tussen gepropt’ track luistert. Met name de sound die de heren samensmelten is, als je daar van kan spreken, geheel eigen.
Vaak is de elektrisch versterkte jazzgitaar van Krause degene die de soli voor zijn rekening neemt en de klassiek en flamenco voor de nodige begeleiding en riffs, al is dat niet standaard. Melrose zit daar tussenin. Het levert lekker ontspannen en aansprekende muziek op. Met verrassende composities naast oude bekende deunen die op originele en buitengewone wijze worden gearrangeerd.
Een heel mooi voorbeeld is Speak softly love van Nino Rota, het muzikale hoofdthema uit de Godfathercyclus, Na een introductie met Melrose op lowwhistle wordt de melodie voortgezet in een tangoritme. Of la casa de Selene in de traditie van de Sevillaanse flamenco, van bedroefd naar vrolijk uitlopend. Ook het overbekende, romantische Cavatina (Stanley Myers) krijgt een mooie, aangename bewerking door een solo spelende Ossig. Zo is er afwisseling voldoende, in modus als in aanpak.
Alle vier de gitaristen hebben een solostuk: van Melrose het fraaie King of the fairies, Cherry blues door Krause en Abuelo Antonio van Tsiachris. De overige 9 tracks worden in diverse combinaties uitgevoerd. Lekker ontspannen plaatje, voortreffelijke geluidsopnamen en mix met uitvoeringen van hoogstaande kwaliteit als kers op de taart.

Scroll naar boven