Fränder – II

Fränder II
(Nordic Notes, Nn176)

Deze tweede van Fränder is er eentje die je van de sokken blaast. Opgericht in 2015 door de Zweedse familie Dluzewska, met Natasja (viool, frontzang), Gabbi (Zweedse låtmandola, mandoline, zang) en Daniel (contrabas, zang), en de Estoonse Säde Tatar (fluiten, doedelzak, mondharp, zang) werd de groep ondertussen uitgebreid met een stevige portie percussie, gedragen door Björn Tollin (ooit medeoprichter van Hedningarna en toen reeds berucht voor zijn revolutionaire aanpak op drum) en Andreas Berlund, terwijl Valter Kinbom er nog een toets darbuka en aludu (een aluminium udu) aan toevoegt.

Hun opzet om hun tradities te verrijken met moderne invloeden, zich hierbij bedienend van akoestische instrumenten, zet alle deuren open om hun muziek te laten rocken en wervelen. Het is op de oude leest geschoeid dat ze hun eigen composities en teksten vorm geven, waarbij respectievelijk Gabbi en Natasja meestal het voortouw nemen, en een nieuwe bijdrage leveren aan een neotraditie die ons terugvoert naar groepen als Hedningarna, Garmarna en Hoven Droven.

Gabbie en Daniel speelden voordien jarenlang in de rockscene, terwijl eerstgenoemde afstudeerde aan traditionele muziekafdeling van de Koninklijke muziekhogeschool in Stockholm en ondertussen op weg is zijn master te halen in traditionele Scandinavische muziek aan de Sibelius-Akademie in Helsinki. Hij bespeelt hier voornamelijk de wat geheimzinnige låtmandoline, een mengeling van een octaafmandoline en een mandocello, met een specifiek capo-systeem en extenties op elke snaar. Säde studeerde traditionele muziek aan de Viljandimaa-Kulturakademie aan de universiteit van het Estse Tartu, terwijl Daniel jazz-bas studeerde aan de universiteit van Örebro. Dus hier zijn zeker geen amateurs aan het werk!

Hierop bouwen ze verder en laten zich eveneens bevruchten door invloeden vanuit groepen als Led Zeppelin, Fairport Convention, Jethro Tull (niet in het minst in het bij momenten stuwende fluitwerk van Säde, luisterend naar Tid at komme den bijvoorbeeld), en zelfs door de Beatles. Hun poëtische verhalen vol warmte en liefde voor het avontuur worden ook voor ons toegankelijker via de Engelse vertalingen in het booklet.

Ze permitteren het zich te kiezen voor een stevige en volle instrumentale muur waartegen ze hun samenzangen aankleven. Verleidelijke harmonieën en steeds opnieuw verrassende wendingen in de arrangementen volgen elkaar in snel tempo op. Hun creativiteit viert hierbij dermate hoogtij dat we hier niet met een blinde muur geconfronteerd worden, maar eentje dat heel wat boeiende doorkijkruimte laat. De productie was in handen van Daniel Bergstrand die in Zweden geldt als een van de prominentste actoren in de wereld van de metal.          

Website: www.frander.se

Scroll naar boven