Fraya Thomsen
Release
(Eigen beheer 002, Birnam distribution)
Ingrid Henderson
Brath sa bhuideal
(Nature Scot, Birnam distribution OLP009)
Release is het resultaat van een componeeropdracht voor Celtic Connection in 2017. Het geheel werd echter pas tijdens de Covid19 periode in diverse (huis)studio’s van de meewerkende muzikanten opgenomen. Freya Thomson (harp en zang) componeerde de 12 songs en tunes, die worden uitgevoerd door onder meer Sarah Allen (alt dwarsfluit), Shanti Paul Jayasinha (flugelhorn en trompet), Louise McMonagle (cello) en Colette O’ Leary (accordeon), aangevuld met een ritmesectie.
Toch hoor ik in bepaalde nummers een toetsensound, maar dat zou geproduceerd kunnen zijn middels een electroharp. Het meest aansprekend vind ik de solo harpnummers, waarin Thomsen opvalt met grace notes (zeer snelle herhaling van dezelfde noot), een kunst apart op de harp. De bijdragen van Allen geven een stuwend effect, het accordeonspel is zeer verdienstelijk, de creaties op de blaasinstrumenten zijn verfrissend.
Minder te spreken ben ik over de songs zelf. Waar Thomsen een vakkundig instrumentalist is, valt ze door de mand als vocalist. Haar stem is dun en kent te weinig expressie. Maar ook de songs zelf spreken niet aan. Het zijn softpop, licht jazzy smoothy middle of the road niemendalletjes die zouden passen als achtergrond in een tijdverdrijvend middaguitzending over wat dan ook op tv.
Veel aansprekender is Brath sa Bhuideal van Ingid Henderson. Ondanks haar nog jeugdige leeftijd is Henderson inmiddels een veteraan in het Schotse folkwereldje. Als jonge tiener overtuigde ze al als harpiste, nog steeds haar hoofdinstrument, waar ze later piano aan toevoegde. Haar spel is kristalzuiver met een hoge tonaliteit. Het is een genot om naar de sprankelend kletterende snaren te luisteren. Het hoofdthema op Brath sa Bhuideal (flessenpost) is de zee.
Alle composities – op een enkele na van Henderson zelf – kennen een link met water. Jammer is dan dat van An ataireachd ard, omschreven als ‘the most powerful Gaelic song every written about sea’ de zang ontbreek, al is met de ontroerende melodie niets mis. Henderson (harp, piano, zang) wordt bijgestaan door Megan Henderson (fiddle, piano, zang), Anna Massie (gitaar, fiddle, zang) en Conal McDonagh (uilean pipes, whistles, zang). Die ‘gastinstrumenten’ staan in dienst van de harp of piano, overheersen nergens, maar vervullen daar waar moet een hoofdrol (fiddle in The lochaber gathering, een heerlijk klagende pipes in An seoladair aig Rubha da Chuain, een sprankelende gitaar in het humorvolle The sarcasic duck).
De sound is heel transparant en niet volgepropt. De tien tracks bieden afwisseling en variantie, van instrumentale jigs en reels tot airs en gezongen (slow) ballads, die zowel in het Engels als Gaelic gezongen worden. Je hebt niet veel meer nodig om een perfect album te maken…