Fristap – Het transland

Het transland
(www.fristap.com)

Achter het pseudoniem Fristap gaat de Vlaamse zanger/gitarist Dieter Fierens schuil. Hij maakte een ingrijpende relatiebreuk mee en verwerkte dat door elke week een tekst of een liedje te schrijven. Dat deed hij tien weken lang. Daarna was er de wens dit geheel vast te leggen. Bij zijn zoektocht hoe dit alles in een goede vorm te steken, kwam hij uit bij Laurens Joensen – bekend van zijn solowerk, zijn Cornelis Vreeswijk interpretaties en de band Steampower. Samen maakten ze arrangementen voor het materiaal, haalden Hendrik Holm (Vals Plat, The Tennessee Studs) erbij, en doken in de geluidsstudio van Joensen in Amsterdam.
Niet dat het allemaal drama, droefenis en wanhoop is. De teksten zijn vooral beschrijvingen van hoezeer je uit het lood geslagen kunt zijn en hoeveel moeite het kost om jezelf bij elkaar te houden. Vaak metaforisch, altijd poëtisch. Het Transland doet langzaam zijn intrede, vanaf het vijfde nummer wordt het concreet benoemd. Uiteindelijk lukt het weer om de balans te vinden.
Dieter Fierens zingt op rustgevende wijze en tokkelt gevoelig (maar speelt soms ook wat wilder op zijn instrument). Soms blaast hij in zijn mondharmonica. Laurens Joensen ondersteunt hem met gitaarspel en soms op bas. Hij was tevens verantwoordelijk voor de opname en de productie. Hendrik Holm speelde bas en zingende zaag. Eénmaal brengt Fristap geen lied, maar wordt de tekst gedeclameerd. In de niet aangekondigde elfde track vertelt Dieter ‘wat voorafging’.
De fraai vormgeven cd-verpakking bevat alle teksten en bijzondere illustraties. Kortom, het Transland van Fristap is het betreden waard.

Scroll naar boven