Frits Barth – Flame and shadow


Flame and shadow
(TIC-Records 058)

Het nieuwe project van Frits Barth is ditmaal geen instrumentale CD, zoals zijn drie van zijn recentere uitgaven waren, maar liederen gebaseerd op gedichten van de Amerikaanse dichteres Sara Teasdale, die leefde van 1884 tot 1933. Frits stuitte op haar gedicht There will be soft rains toen hij op zoek was naar een Engelse tekst, om te gebruiken bij een reünie van de folkgroep Dalwhinnie waarin hij ooit speelde. In haar leven bracht Teasdale zeven gedichtenbundels uit, waarvan Barth er een aantal op kost wist te tikken. Hij zette vervolgens 23 van haar gedichten op muziek, waarvan hij er 16 op de cd Flame and shadow zette, aangevuld met twee instrumentale stukken van eigen hand. Deze composities vormen het begin- en sluitstuk van de cd.

Frits Barth bedenkt met speels gemak lekker in het gehoor liggende melodieën, die toch niet al te voor de hand liggend klinken. Hij heeft de gedichten van Teasdale daarmee een goed muzikaal transportmiddel gegeven. Barth heeft geen expressieve zangstem, wat afdoet aan de beluisterbaarheid. Hij heeft wel zijn stem soms gedoubletracked, waardoor het geluid wordt verbreedt. Op vocaal vlak zit zeker ruimte voor een samenwerking.

De cd zit verpakt in een eenvoudig kartonnen hoesje. Als je de teksten bij het luisteren erbij wilt houden, dan kun je ze vinden op de website van Frits Barth onder de knop muziek – Flame and shadow.

Website: www.frits-barth.nl

Scroll naar boven