Frits Barth – Het bittere kruid

Het bittere kruid
(TiC-Records 055, )

Frits Barth is ongetwijfeld de meest productieve Nederlandse muzikant van dit moment. Met hoge regelmaat brengt de multi-instrumentalist in eigen beheer cd’s uit, die steeds opnieuw weten te verrassen door hun melodieuze karakter en de zorg die er aan besteed is.

Barth kent een uitgebreide historie als (folk)muzikant, waarbij hij onder andere speelde in de groepen Dalwhinnie en Triskell. Tegenwoordig maakt hij (naast zijn soloprojecten) als bassist deel uit van de Friestalige popgroep DeFries (een voortzetting eigenlijk van Triskell).

In de afgelopen jaren bracht Frits Barth muziek uit die Friese dichters eerden (Obe Postma – 2018, J.J. Slauerhoff – 2019) en die een soundtrack vormden bij beeldmateriaal (Inspiring places – 2020 en Paintings & photographs – 2021). Nu is er Het bittere kruid, volledig geïnspireerd door de roman van Marga Minco, die Barth als tiener las. Het is het relaas van een Joodse familie tijdens de Tweede Wereldoorlog. Bij herlezing vond hij het boek nog mooier, en kreeg inspiratie om er muziek bij te maken. Een soort van soundtrack. Daarbij gebruikte Frits gitaar, bas, dulcimer, kalimba, mandoline, melodica, mondharmonica, piano, orgel, synthesizer en ukelele. Ook de opname van alle nummers, de geluidsmix, de mastering en het hoesontwerp hield hij in eigen hand.

17 van de 22 hoofdstukken werden omgezet in instrumentale interpretaties. Daarbij werd de boektitel – tevens de titel van één van de hoofdstukken – drie maal geïnterpreteerd. Wat in totaal 19 tracks oplevert. Het zal niet verbazen dat onderhuidse spanning, onzekerheid en zwaarmoedigheid hoorbare thema’s vormen. Ook als je het boek niet hebt gelezen krijg je een beeld van de inhoud ervan. Maar het is toch fijn dat per nummer in het cd-boekje wordt aangegeven wat de inhoud van elk verklankt hoofdstuk is.

Opnieuw een geslaagd eenmansproject van Frits Barth. Ik ben alweer benieuwd naar de volgende muzikale reis.

Scroll naar boven