Frits Barth – Inspiring places

Inspiring places
(TiC-Records 053)

Frits Barth is actief op het solovlak. De basgitarist van de Sneker groep DeFries maakte in 2018 zijn eerste soloplaat Oade oan Obe, in 2019 gevolgd door de cd Slauerhoff (zie recensie hier) – twee hommages aan schrijvers dus. Nu is er Inspiring places, een 17 tracks tellende instrumentale plaat, waarbij bijzondere plaatsen hem inspireerden tot een vertaling van zijn gevoel erbij naar muziek.
Op Inspring places speelt Frits Barth gitaar (akoestisch en elektrisch), bas, dulcimer, piano, mondharmonica, mandoline, orgel, synthesizer en Artiphon instrument 1 (een midi-controller). Voor de zang samples verleende Leonie Lauteslager haar medewerking. Dat is de enige fysieke hulp van buitenaf bij de totstandkoming van de cd, want Barth deed tevens de productie, de geluidsmix, de mastering, maakte de foto’s en deed het hoesontwerp. Do It Yourself in optima forma.
De plaatsen die ter inspiratie dienden zijn zeer verschillend: van het graf van Nick Drake in Tanworth-in-Arden tot het MORE Museum in Gorssel, en van het Martin Luther King Centrum in Atlanta tot het Franse dorpje Oradour-sur-Glane, waar  de Duitsers op 10 juni 1944 zonder directe aanleiding zowat de gehele bevolking vermoordden.
De composities op Inspring places zijn vooral sferisch, uitgesponnen, zonder langdradig te worden. Het uitgebreide instrumentarium helpt ook om de variatie erin te houden. Laat de geest maar waaien.

Scroll naar boven