Frits Barth – Paintings & photographs

Paintings & photographs
(TiC-Records 054)

Multi-instrumentalist Frits Barth heeft zijn vierde solo-cd in drie jaar tijd uitgebracht. Na gestart te zijn met twee cd’s met gedichten (van respectievelijk Obe Postma en J.J. Slauerhoff) is nu zijn tweede instrumentale cd verschenen. Voor zijn in 2020 verschenen album Inspiring places liet hij zich inspireren door bijzondere plekken het en der verspreid over de aardbol. Nu werd Barth getriggerd door schilderijen en foto’s, wat in het Engels dan keurig Paintings & photographs heet.

Het gaat om werk van fameuze schilders als Carel Willink, Edward Hopper en Banksy, maar ook om werk van naasten, en om fotowerk van bijvoorbeeld Gordon Parks, Alfred Eisenstaedt en Dorothea Lange. Zestien werken in totaal. Frits Barth componeerde er aansprekende muziek bij en voerde die allemaal in z’n eentje uit op een flinke hoeveelheid instrumenten: gitaar, bas, dulcimer, piano, percussie, mandoline, ukelele, orgel, synthesizer, mondharmonica en Artiphon’s Instrument 1 + Orba. Dit laatste is een MIDI instrument waar je geluiden en ritmes mee kunt genereren en beïnvloeden. Enkel voor een aantal vocale samples werd hulp ingeroepen van anderen.

Thema’s als eenzaamheid, desolaatheid, hoop en wanhoop, segregatie en toch ook levensvreugde passeren de revue. Ze bieden aanknopingspunten te over voor een interessante muzikale interpretatie.

Het is natuurlijk jammer dat er geen afbeeldingen van de werken zijn opgenomen in de cd-verpakking, maar begrijpelijk omdat het anders in verband met rechten een dure aangelegenheid zou worden. De bekende werken kun je natuurlijk makkelijk op internet terugvinden. En in de andere gevallen kun je gewoon Frits Barth zelf benaderen.

De cd biedt voldoende afwisseling en (ont)spanning, de opnames zijn kraakhelder en de mix is uitstekend. Ook dat deed Barth allemaal zelf.
Kortom, dikke duim omhoog voor deze muzikale reis met auditieve beelden.

Scroll naar boven