Frits Barth – Vogels

Vogels
(TiC Records 056)

Frits Barth houdt de vaart er in. Vogels is zijn vierde instrumentale cd in ongeveer drie jaar tijd. De inspiratie voor het album ontstond op een warme dag afgelopen juni. Gezeten op een terrasje zag hij vlak voor zich twee kwikstaartjes parmantig heen en weer hippen. Frits probeerde de bewegingen muzikaal vorm te geven. Daarmee was een nieuw project geboren.

In totaal zette Frits zestien observaties van vogels om in geluid, waarbij hij gebruik maakte van akoestische en elektrische gitaar, bas, dulcimer, mandoline, mondharmonica, toetsen en ukelele. Soms hoor je een sample van een vogelgeluid. Barth liet zich inspireren door een trage waggelgang, de sierlijkheid of een statige tred. Op Vogels kom je titels tegen als Merel zonnebadend in het gras, Spreeuwen in de lucht en Dode zilvermeeuw op de vloedlijn. Maar meestentijds wordt alleen de naam van de vogel genoemd.

Het leidt tot opwekkende melodieën, die associatie met de gevleugelden zeker oproept, maar prima kunnen worden beluisterd zonder je het beeld van een koolmees of meerkoet voor ogen dient te houden. Variatie is er voldoende. De opnames werden gemaakt in een tijdsbestek van vier maanden en vonden plaats in Studio The Long Box in Sneek. Frits Barth verzorgde niet alleen alle instrumenten, hij maakte zelf de opnames, deed de geluidsmix en verzorgde de mastering. Daarnaast deed hij ook nog het hoesontwerp. Het resultaat mag er zijn.

Ik ben benieuwd wat de inspiratiebron voor de volgende cd van Frits Barth zal zijn.

Scroll naar boven