Fru Skagerrak – Ankerdram

Ankerdram
(Go’Danish Folk Music, Xango Music Distribution, GO0318)

Met de opvolger van hun debuut uit 2016 zette dit damestrio, met de Deense Maja Kjær Jacobson (viool, zang), Noorse Elise Wessel Hildrum (viool, altviool, fluit, zang) en Zweedse Anna Lindblad (viool, 5-snarenviool, triangle, zang) een stevige stap verder in de richting van wat ze zelf als ‘panscandinavian raw folk’ bestempelen.
Hiertoe draagt uiteraard ook co-producer Antti Järvelä ruimschoots zijn steentje bij. Het intensieve wereldwijd toeren de voorbije jaren drukte zijn stempel op de ontwikkeling die ze doormaakten in hun samenspel en kwam ook de verfijning van hun expressie ten goede. Het inbrengen van een altviool zorgt daarenboven voor meer klankdiepte. In alweer een mooie bloemlezing uit de traditie van de Skagerrak-streek zingen ze – soms zelfs tegelijk – in hun drie talen, aangevuld met eigen werk en enkele composities van zielsverwanten. De traditie halen ze vooral uit de manuscripten van de Noor Anton Svendsen (1829-1914).

Dit merken we meteen in de opener Halling ette Glenne uit de Vesthold-archieven. Geen embargo’s in de folk, zo blijkt, want het heel Zweeds klinkende Kräfta is er eigenlijk eentje van de Amerikaanse violist David Geely, die zijn liefde voor Väsen niet onder stoelen of banken steekt. Dat ze veel in hun mars hebben om ook vocaal uit de kast te komen merken we meteen wanneer Maja de ballade Kong Vallivan inzet, in een versie die aanleunt bij een opname van Just Poulsen uit 1933, waarin zich een subtiel driestemmig a capella ontwikkelt.
Een ander pareltje in deze categorie vinden we in Lille Snaps. Maja kroop ook zelf in de pen voor een Fins geïnspireerde polkalypso. Van de Sømandsvals, in Denemarken heel populair in de 19de eeuw onder de naam Tyrollervals fra Sjæland (!?), werd enkel de eerste vers weerhouden, waarna de samenzang zich verder zet op een zelfgeschreven vervolg. Opnieuw een staalvoorbeeld van hoe traditionele nummers zich eeuwen terug wisten te verspreiden.
Genieten is het van de frivoliteit in de wendingen van de strijkers in het Zweedse Munkedal en het rockende, door Lindblad geschreven, Roll you Rs. Ook wanneer Elise op fluit de violen uitdaagt in Maja’s Hele Familien (Dikker Rom) en Svenden’s Brudevals blijven we geboeid. Deze cd voor fijnproevers wordt heel stemmig afgerond met een op pizzicato’s begeleid Deens wiegelied Sørens Far waarop voortgeborduurd wordt met kleurtjes uit Quebec en Noorwegen.

Scroll naar boven