Garric – Solidaritat

Solidaritat
(Coriandre productions, Outhere Music, GAR250)

Natuurlijk blijft dit Occitaanse kwartet met Denis Galvier (fluiten, saxofonen, schalmei en zang), Jean-Paul Gimenez (bas, elektrische gitaar en koorzang), Marc Lemonnier (gitaren, chromatisch accordeon, charango, ronroco, panfluit en koorzang) en drummer Vivian Pérèz, gebeiteld in hun eigen traditie, en stellen ze zich hiermee ten dienste van het traditionele dansrepertoire met een mengeling van strakheid en speelsheid.

Voor hen houdt het hierbij echter niet op, en hun composities bevatten een grote actualiteitswaarde, waarbij een kritische blik op het samenleven alom aanwezig is, ook al mag een portie humor hierbij niet ontbreken. Tegelijk zoeken ze een synthese te scheppen vanuit heel wat invloeden die verleden met heden verbinden. Dus zijn ze steeds weer uit op verrassingsspelletjes waarbij de iets minder oplettende luisteraar vaak tegenvoets genomen wordt.

Nu eens zetten ze er stevig de akoestische beuk in met bas en drums, de saxofoon stevig kibbelend met de accordeon (zoals in de titelsong, een scottish, die in een afsluitende remixversie mee ingezongen wordt door Les Naufragés), een andere keer gaat het er heel sierlijk aan toe, getuige de deinende instrumentale wals Balade Finlandaise of de fris ingefloten broze mazurka Fragilitat. Een dozijn, meestal meerstemmige in het occitaans gezongen (zoals de rondeau en chêne Lo tap), dansmelodieën die in het oor blijven nazinderen, en koppig een humanitaire boodschap wensen over te brengen zijn van de hand van Denis.

De langdurige lockdown stelde hen in staan om nog meer tijd te besteden aan het aanbrengen van verfijningen in de arrangementen en dit werpt zijn vruchten af. De Franse vertalingen helpen de luisteraar meteen een stuk op weg om de inhoud van de teksten te ontcijferen. Een schijf om te koesteren!

Scroll naar boven