Gavin Marwick & Phil Alexander – Quarterdays: Martinmas

(Journeyman Records JMQD004)

Met Martinmas voltooid Gavin Marwich zijn Quaterdays project. Voor de eerdere uitgaven zie hier. De zes tracks op deze mini-cd zijn weer allen gecomponeerd door fiddler Marwick. Zijn inspiratie haalde hij uiteraard uit de Schotse traditie, maar voor deze Martinmas tevens uit Oost-Europa en Frankrijk. Die laatste twee in relatie met de naamgever van de cd, bisschop Martin van Tours, oorspronkelijk afkomstig uit Hongarije. Sterfelijkheid en verderf zijn daaraan gekoppeld.

Toch is het geen neerslachtige sfeer op de cd, want refererend aan de seizoenen. Zo opent The lantern Hora/Yhe nihgts are lang and Mirk nog sober en devoot, maar al snel ontwikkelt het zich in een swingende en vrolijke boel met November jig/Martin Desail/The geese and the storm. Krachtig is het vioolspel, maar vooral de staccato pianobegeleiding door Alexander. Het vertrekken van een rustige melodie en daarna de versnelling inzetten is een beproefde methodiek op Martinmas. Campion Vaughen is daarop een uitzondering (ik denk een rustige strathspey).

Hetzelfde geldt voor The Vintners, alleen heerst hier vanaf het begin een vrolijke uptempo beat met een pompende accordeon in de (begeleidende) hoofdrol. Every hog/Armistice is het meest Oost-Europees aandoend, gebaseerd op een Hongaarse dansmelodie en een Franse musette. De gedragen suite Darkness falls sluit definitief de Quarterdays serie af. Alhoewel….

Er volgt nog een gehele live uitvoering op de komende Celtic Connections op 2 februari met de medewerking van Aaron Jones, Wendy Stewart, Ruth Morris, Phil Alexander en een handvol gasten. Daarnaast brengt Marwick een tuneboek uit. En als je er helemaal geen genoeg van kunt krijgen, kan je nu de Quarterdays box met alle vier de uitgaven plus uitgebreide informatie over de tunes, achtergronden enzovoorts bestellen.

The Quarterdays musici

Scroll naar boven