Gavin Marwick – Quaterdays

Oudere folkliefhebbers zullen Gavin Marwick nog herinneren als violist in de formatie Iron Horse. Daarna speelde hij een wat minder opvallende rol in diverse andere Schotse folkgroepen, maar altijd aanwezig. Vier jaar geleden werd bij Marwick lymfklierkanker geconstateerd. Alle activiteiten kwamen op een laag pitje te staan. Daarbij ontstond neuropathie in zijn vingers, wat het violenspelen vrijwel onmogelijk maakte. Geluk bij een ongeluk kon hij in een voor muzikanten rustige – coronatijd – periode volledig aan zijn herstel werken. Met succes. Afgelopen jaar vatte hij het plan om een serie mini-cd’s rond het Schotse thema Quaterdays te maken. Nieuwe composities in de stijl van de traditionele Schotse folk, maar gespeeld in duo met bevriende collega’s. Elke seizoen verschijnt zo’n ep-cd.

Candlemas
(Journeyman Records JYMQD001)

De eerste in de reeks is Candlemas, met citternspeler Aaron Jones (onder andere Old Blind dogs en Litha). De cd met 6 tracks in pakweg 20 minuten luistert prettig. Het vioolspel van Marwick is vlot, de begeleiding van Jones zoals we dat van hem kennen: dynamisch, maar verfijnd met contrapunten en ritmische accenten.
De meeste melodieën – allen medleys – zijn uptempo met jigs, reels, strathspeys. Niet vernieuwend, maar zeer gedegen en met hoorbaar plezier gespeeld. Uitzondering is slottrack A flame of gold/Prayer for protection, een fraaie air.


Whitsun
(Journeyman Records JYMQD002)

De tweede schijf in de reeks. De karakteristiek is geheel anders dan op Candlemas. Het is enerzijds wat ingetogener, anderzijds lichtvoetiger en er klinkt onbezorgdheid door. De thematiek is de vreugde over het nieuwe leven (lente, bloei).
De sfeer wordt mede bepaald door de (electro)harp van Wendy Stewart (meest bekend van de schotse formatie Ceolbeg en haar solowerk). Het geeft wat meer diepte aan de composities, waarvan het tempo iets gematigder is dan op Candlemas. Meer airs en minder uptempo. Stewart wisselt inventieve melodiebegeleiding en -omspeling af met het nemen van de lead in een track.
Marwick’s spel klinkt wat vaster en minder gehaast in opnieuw zes medleys met een wat langere speelduur -rond de 25 minuten – dan de voorganger. Vermeldenswaard nog is de slottrack Cold Sophia/Wit and Wisdom, een fraaie slow air in een duet met harp en mandoline.


Lammas
(Journeyman records JYMQD003)

Lammas is de derde uitgave, nu in samenwerking met nyckelharpaspeelster Ruth Morris, partner en vast groepslid in het Firelight Trio en de groep Journeyman. Lammas geeft de zomerperiode en het begin van de herfst aan, een tijd waarin ontspanning, feesten, de eerste oogsten binnen worden gehaald en de markten plaatsvinden, thema’s die worden weergegeven in wederom zes tracks.
De nyckelharpa kent warme, diepe klanken, omgeven met wat nagalm door de sympathiesnaren. Het geeft een wat devoot karakter aan de overwegend langzame en langgerekte tunes, al worden ze krachtig uitgevoerd met heerlijke harmonieën tussen de twee strijkinstrumenten. Naast retrospectie vind je de lichtvoetigheid terug in enkele opgewekte tunes.

De laatste schijf uit deze interessante reeks wordt in het laatste kwartaal dit jaar verwacht. Een uniek document, dit kwartet.Scroll naar boven