Geejee – Geejee

Geejee
()

Zanger/gitarist Gertjan Crielaard maakt onder het pseudoniem Geejee Nederlandstalige liedjes die worden ingegeven door persoonlijke observaties en de verwondering die dat oplevert. Zijn ervaring lag louter in de Engelstalige popmuziek, tot de corona crisis ook hem aan huis kluisterde en dwong op laag volume te musiceren. Met de akoestische gitaar in zijn hand kwam bij het eerste liedje wat hem inviel een Nederlandse tekst opborrelen. Dat was het begin van een tweede muzikaal leven.

Van de vier nummers die hij vervolgens is zijn eigen taal schreef, maakte hij samen met een fingerpicking versie van Van Dik Hout’s Stil in mij een digitale EP, thuis opgenomen en gemixt.

Geejee is een begenadigd gitarist en een redelijke verdienstelijke zanger. Aan de basis van zang en gitaar werden nog wat andere instrumenten en achtergrondzang toegevoegd.

Het nummer Weer was het eerste wat Geejee opnam. Het is een luchtige kijk op steeds weer dezelfde obstakels die je tegenkomt als je geen doel hebt. Ukelele akkoordjes zorgen voor een vrolijke toets. Geejee’s broer Arjan speelde de baslijn in en verzorgde de achtergrondzang in het refrein. Topman is geïnspireerd door een voormalig voorzitter van de Raad van Bestuur van Ahold, een dermate dominante en narcistische man, dat zijn team in het geheim onderling vergaderde na een officiële meeting met hun voorzitter.

Dorp is een autobiografisch lied over een West-Brabants kerkdorp waar Geejee als elfjarig jochie vanuit Breda terecht kwam en absoluut geen aansluiting kon vinden. De sfeer van het nummer wordt dreigend door het gebruik van elektrische gitaar en Hammondorgel. Waarheid gaat in op de vraag of mensen bij het stuklopen van een relatie wel voldoende bereid zijn naar zichzelf te kijken, in plaats van automatisch de beschuldigende vinger naar de ander uit te steken.

De titelloze EP van Geejee doet hopen op meer Nederlandstalig werk van zijn hand. Soms komt er dus ook wel iets positiefs voort uit de pandemie.

Scroll naar boven