Geel, 12 maart 2022: Feest voor Dree

“Dree Peremans verstond de kunst om creatievelingen samen te brengen rond muziek, literatuur en kunst. Dat doen we nog een keer in zijn naam.” Zo begon de uitnodiging die ik op 6 maart ontving. Bij velen kwam het droevige nieuws van het plotse overlijden van Dree Peremans hard aan. Dree Peremans kenden we vooral als de radioman die, voor zijn pensionering, uitzonderlijke programma’s maakte bij radio1 (BRT/VRT).

Op vakantie in Portugal stierf hij op 25 februari, totaal onverwacht, aan een hersenbloeding. Het nieuws werd op zondag 27 februari op Radio1 verspreid. Nauwelijks een week later hadden enkele vrienden een herdenkingsprogramma voor Dree op het getouw gezet. Op zaterdagnamiddag, 12 maart, liep de schouwburg van het cultuurcentrum te Geel ei zo na vol met familieleden en vrienden, waaronder veel radiomensen en muzikanten uit de Vlaamse folkwereld. Enkele honderden waren het er.

Het belang van Dree Peremans voor de muzikanten uit de folk kan moeilijk overschat warden. Velen van hen verschenen ook op het podium bij dit herdenkingsfeest. Kadril, Laïs, Catherine Delasalle, Tuur Florizoone speelden en zongen een nummer. In een kort interview, afgenomen door Elke Vandersypen, bekenden ze allemaal bij het begin van hun carrière in belangrijke mate gesteund geweest te zijn door Dree.

Elke Vandersypen, vele jaren een trouwe medewerkster aan de radioprogramma’s van Dree, presenteerde het ganse gebeuren. Hubert Boone met ‘De Vlier’, de eerste groep waar Dree zelf deel van uitmaakte, was er. Trombonist Dree Peremans jr. eerde op muzikale wijze zijn vader. Ook Bernard Van Lent, accordeonist bij Wannes Van de Velde, was er. (Wannes mocht uiteraard niet ontbreken op een herdenking van Dree).

Marc Hauman zong onder meer het lied Deze matroos, dat hij voor Dree had bewerkt. (Daarin: Want we zijn hier nu samen, niet toevallig misschien, rond de man die al jaren de folk heeft gediend.) Met Walter Ertvelt en Hans Mortelmans kwam ook Georges Brassens ter sprake. (Ook dat idool van Dree mocht niet ontbreken). Uiteraard waren er ook de leden van de ‘Fundación Patagonista’ die hij in 1989, samen met Dirk Van Esbroeck, had opgericht. (Uit die Fundación was, begin 1991, het iconische radioprogramma op zondagavond Het einde van de wereld ontstaan.)

Dree Peremans kreeg op deze manier een waardig en verdiend herdenkingsprogramma, zoals hij vroeger zelf had opgezet voor zijn vrienden Dirk Van Esbroeck en Wannes Van de Velde. “Na het feest heffen we het glas op Dree” stond er nog op de uitnodiging. Ook daarbij werd Dree herdacht: velen dronken een Westmalle Tripel “van ’t schap” zoals Dree het zelf zo vaak heeft gedaan.

Dit nog: op de website van de Fundación Patagonista is een complete opname van het feest te bekijken.

Scroll naar boven