Geert Vandenbon – Quincampoix

Er zijn al vaak liedjes over wielrennen gezongen. Zo heeft de uitgeverij Excelsior elf jaar geleden de verzamel-cd Sporthuis Hubert uitgebracht, waarop verschillende Nederlandse en Vlaamse zangers een lied over de koers zingen. Een cd, bijna volledig gewijd aan de koers, met liedjes van één auteur-zanger kende ik niet, tot onlangs Quincampoix van Geert Vandenbon verscheen.

In 2009 bracht hij de cd Landingsbaan uit. Die werd toen ook in New Folk Sounds gerecenseerd. Nu is er een nieuwe cd met negen liedjes, waarvan er zeven over koers en wielrenners gaat. Dat Vandenbon door de wielrennerij geïnspireerd wordt kan niet verbazen. Hij organiseerde vele jaren de Ronde van Vlaanderen en is medeoprichter van het Centrum Ronde van Vlaanderen in Oudenaarde. Hij schreef ook boeken over het wielrennen en vergezelde sportreporter Michel Wuyts op diens lezingen over koers.

Thans doet hij dat voor de voorstellingen De Tien Geboden van José De Cauwer. Tussen de sportverhalen door zingt Vandenbon liedjes. Het zijn enkele van deze liedjes die nu op cd zijn uitgebracht. Wielerliefhebbers zullen in deze nummers veel herkennen van hun eigen ervaringen en belevenissen bij het kijken naar die zwoegers op de fiets. De naam Quincampoix is het dorp in Normandië waar vijfvoudig winnaar van de Tour de France en specialist tijdrijden, Jacques Anquetil, begraven ligt.

In het lied Quincampoix zingt hij over tijdrijden (een tijdrit is de hel), vandaar die bijzonder klinkende titel. Andere titels ademen koers: Klimmen als geloof, Alleen wie slim is die wint, Lijf, benen, brein. Twee liedjes, Reis en Sarah, die Geert Vandenbon vroeger al schreef en niet over koers gaan, vervolledigen de cd. Sarah gaat over een meisje (of vrouw) dat levensmoe is, en is het lied dat mij het meest aangesproken heeft. Het verscheen eerder al als single en was ook op de radio te horen.

Vandenbon zingt met een warme stem en heldere dictie. Op de cd wordt hij bijgestaan door twee Vlaamse rasmuzikanten: Wouter Berlaen en Andries Boone. Deze beide multi-instrumentalisten zorgen voor een rijke begeleiding die aan deze liedjes op plaat een meerwaarde geven. Berlaen is tevens de producer van de cd. Quincampoix zal zeker muziekminnende wielerliefhebbers bekoren.

De cd is te koop bij de voorstellingen met Vandenbon of kan besteld worden bij www.geertvandenbon.be. Nederlanders kunnen best eens de zanger contacteren i.v.m. portkosten en wijze van verzenden.(+32 475 450563)

Scroll naar boven