Gefilte Swing – Klez N’ Zazou

Klez N’ Zazou
(Frémeaux & Associés FA 8568)

Gefilte Swing is een Franse groep die eind 1999 werd opgericht door Alexandre Litwak. Deze klarinettist/altsaxofonist is vaak ook de arrangeur van de gespeelde nummers. De cd Klez N’ Zazou is pas de derde cd van de groep. Het is een groep die niet erg vaak optreedt, maar met veel plezier de traditionele klezmermelodieën een nieuw, swingend, rock’n roll of reggae-kleed aanmeet.
De vaste groep bestaat, naast leider Litwak, uit nog vier instrumentisten op trompet, accordeon, tuba en slagwerk en een zangeres, Muriel Missouri. Zij werd in de Jiddische zang ingewijd door Jacinta.
Op Klez N’ Zazou wordt veelal teruggegrepen naar grote namen uit de klezmergeschiedenis: Naftule Brandwein, Abe Schwartz, Benny Goodman, Dave Tarras en andere. Maar ook de swingende Duke Ellington in zijn ‘Cotton Club’ heeft enkele nummers beïnvloed. Opener van deze cd is een Jiddische, erg swingende versie van het grote nummer van Charles Trenet: Douce France. Hier heet het Frankraykh Mayn.
Op deze cd spelen niet enkel de vaste groepsleden mee maar ook, op verschillende nummers, bevriende muzikanten, gaande van piano over cornet, contrabas en trombone tot elektrische gitaar. In totaal spelen tien gastmuzikanten en zangeressen mee. De bezetting per nummer varieert van trio tot vrij groot orkest.
Der Shtiller Bulgar, in 1918 opgenomen door Abe Schwartz, werd in 1938 bewerkt door trompettist Ziggy Elman en later schreef Johnny Mercer een tekst op de muziek met als titel And The Angels Sing. Het wordt hier gezongen door een vrouwelijk trio met een knipoog naar The Andrew Sisters. Het kreeg de titel Freilach à la Litwak. Het overbekende nummer A Yiddishe Mame is hier instrumentaal bewerkt door Litwak als eerbetoon aan zijn overleden vader. Het kreeg als titel Mayn Swingin’ Tate en wordt gespeeld door een kwartet.
Niet enkel traditionele nummers zijn hier bewerkt, ook het nummer Marshav van John Zorn wordt hier gespeeld. De cd eindigt met een recenter Jiddisch lied van de te vroeg gestorven Jiddische zanger Jacques Grober (1951-2006) Al Capone. Ligt de grote revival van de klezmer en het Jiddische lied al een tijd achter ons, deze cd van Gefilte Swing zet het genre duidelijk weer op de kaart. Klez N’ Zazou is een plaat om te koesteren.

Scroll naar boven