GEORGE HARRISON & FRIENDS

GEORGE HARRISON & FRIENDS, The concert for Bangladesh (Sony BMG music 82876729862)

In 1971 organiseerde George Harrison een concert waarvan het geld ten bate kwam aan de slachtoffers van de hongersnood in Bangladesh. Het was een groot succes en bracht met het concert alleen al 250.000 dollar op.

Dat is nog los van de verkoop van de driedubbel-lp die later uitkwam. Maar ook muzikaal was het concert een succes. Artiesten als Eric Clapton, Bob Dylan en Ravi Shankar zorgden ervoor dat het een gevarieerde avond werd van rock, folk en Indiase klassieke muziek.
Dylan, die nog wel eens een slecht concert wil doen als hij zijn bui niet heeft, was op de top van zijn kunnen. Prachtige uitvoeringen van Mr. Tambourine Man en Just Like a Woman. Ravi Shankar sloot met dit concert een ware zegetocht over de westerse podia af. Hij heeft zich over festivals als Woodstock achteraf soms negatief uitgelaten, maar het Bangladesh-concert beschouwt hij zelf als een hoogtepunt in die eerste periode in Amerika. Harrison zelf stal vooral de show met een sterke uitvoering van My sweet Lord, een versie die ik persoonlijk beter vind dan de plaatversie.
In een fraai doosje heeft men de registratie opnieuw uitgebracht. Met een boekje waarin informatie staat over het concert en het goede doel, en foto’s van de optredens. Ook van deze heruitgave gaat de opbrengst naar UNICEF, dus een aanrader voor de liefhebber die hem nog niet in de kast heeft staan.

datum: 14 februari 2006

Scroll naar boven