Georges Moustaki et ses premiers interprètes

Frémeaux & Associés FA5630

…et ses premiers interpretes
(Frémeaux & Associés FA5630)

Hij werd in 1934 in Alexandrië geboren als Yussef Mustacchi. Naar Frankrijk gekomen na zijn studies werd zijn naam Moustaki. De voornaam Georges koos hij uit bewondering voor Brassens. Georges Moustaki groeide uit tot één der groten van het Franse chanson. Bekend en ook wereldberoemd werd hij in 1969 met het grandioze chanson Le métèque.
Toen wisten al wat liefhebbers dat hij in de jaren vijftig als Jo Moustaki gitarist was bij Edith Piaf en dat hij voor haar het even grandioze Milord geschreven heeft. Milord werd door Piafs pianiste Marguerite Monnot op muziek gezet. Dat Moustaki al zelf actief was als zanger in de Parijse cabarets sinds halverwege de jaren vijftig en dat hij in die tijd ook al een gans repertoire voor andere zangers en zangeressen bijeen geschreven heeft is minder bekend.
Nu is er bij Frémeaux & Associés een drievoudige cd-box verschenen met Moustaki’s œuvre van 1955 tot 1962. Verrassend wie allemaal al chansons van de man gezongen heeft, tien jaar vooraleer hij zelf een chansonvedette werd. Henri Salvador, Dalida, Colette Renard, Hélène Martin, Tino Rossi, Michèle Arnaud, Barbara, allemaal zijn ze met één of meerdere nummers vertegenwoordigd op deze uitgave. En er zijn ook nog minder bekende zangers en zangeressen te horen, zoals Irène Lecarte die als allereerste chansons van Moustaki heeft opgenomen.
Natuurlijk bevat de cd-box ook zeven Moustaki-nummers die Edith Piaf zingt. Milord is er één van. En Moustaki zelf? Hij is op  de eerste cd te horen met zestien chansons die in 1961 en 1962 zijn uitgebracht op een 25cm LP en op enkele 45-toeren plaatjes. Het meest bekende uit die tijd is wellicht Le jugement dernier, dat hier ook nog te horen is in de vertolkingen van Hugues Aufrey, Les Whiskys, Danièle Rouillé en Golden Gate Quartet. Bij deze laatsten luidt de titel Judgment day.
De box bevat ook enkele curiosa. Onder het pseudoniem Eddie Salem en in het spoor van successen als Mustafa schreef Moustaki ook enkele Arabisch klinkende nummers. Een 45-toeren plaatje van ‘Eddie Salem, son orchestre et ses chanteurs arabes’ werd gevolgd door een ander ‘Eddie Salem, son orchestre et ses chanteurs grecs’.
Als allerlaatste track op deze box is gedurende bijna zes minuten een soort repetitie te horen van Piaf met Jo Moustaki. Deze bundeling van de allereerste chansons die Moustaki schreef zal voor veel liefhebbers van de chansonnier een welgekomen verrassing zijn.

Scroll naar boven