Georges Moustaki – Tirage limité (4cd)

Tirage limité
(Polydor)

Vijf jaar geleden is Georges Moustaki gestorven. Voor platenmaatschappij Polydor was dat de aanleiding om een viervoudige cd-box uit te brengen aan een zeer schappelijke prijs. Grote fans van deze zanger zullen al een groot deel van wat op deze vier cd’s staat in huis hebben. De eerste cd is namelijk de gedigitaliseerde heruitgave van de allereerste en bijzonder succesrijke elpee bij Polydor uit 1969. Het is de elpee met de iconische foto van Moustaki die ook hier hernomen wordt en waarop Le Métèque de echte doorbraak voor deze chansonnier betekende.
Moustaki had eerder al, maar met minder succes, een elpee uitgebracht bij het label Ducretet-Thompson. Ook Ma solitude, Il est trop tard en Le temps de vivre, andere klassiekers van Moustaki staan op deze schijf. En dan ook nog het vertederende Joseph.
CD3 is een heruitgave van de live-elpee ‘Bobino 70′ die in januari 1970 al werd opgenomen. CD4 is een nieuwe versie van deze live-opname in Bobino. Hier staan meer titels op dan op de elpee van 1970. De titels staan ook in een andere volgorde en de korte inleidingen die Moustaki soms geeft bij zijn chansons zijn ook te horen.
De bijzonderste schijf van de vier is de tweede: Archives audio inédites.’Inédites’ moet wel met een korrel zout genomen worden, want de vier Theodorakis-nummers ‘Chansons pour Andréas’ die Moustaki naar het Frans vertaalde werden in 1970 opgenomen en zeker al uitgebracht op een epeetje. De cd opent met vijf nummers die bij Philips zijn opgenomen bij een auditie in 1957. Bij deze nummers begeleidt Moustaki zichzelf op gitaar. Een plaat werd niet uitgebracht, maar deze chansons werden naderhand wel door anderen gezongen. In die periode schreef Moustaki immers vooral liederen voor andere vertolkers.
Er staan ook twee duo’s met Barbara op die cd. Uiteraard het nummer La dame brune en ook een repetitieopname bij hem thuis van Fleurs de méninge, een lied dat ze in het televisieprogramma Discorama samen zouden zingen. Verder nog een yé-yé nummer van France Gall dat Moustaki in 1968 opnam: Bébé requin.
Deze bijzondere uitgave zal ongetwijfeld veel Moustaki-liefhebbers kunnen bekoren.

Scroll naar boven