Gerard van Maasakkers – Live

Gerard van Maasakkers - Allez Gerard van Maasakkers & Magogo

Allez
(Excelsior GvM-2)

& Magogo Kamerorkest
(GvM-1)

Twee live-cd’s van Gerard van Maasakkers, met een heel verschillende klankkleur. Beiden geven ze een redelijk breed overzicht van ’s mans muzikale carrière, en er zijn slechts een tweetal doublures: Gij en ik en De lucht zit nog vol dagen. Het geeft aan dat van Maasakkers ondertussen behoorlijk wat te kiezen heeft qua repertoire.
Allez is een weerslag van het theaterprogramma dat Gerard van Maasakkers van najaar 2013 tot de zomer van 2014 op het toneel bracht. De opnames vonden plaats binnen een periode van acht dagen in drie verschillende theaters in Goirle, Amsterdam en Bergeijk (30 november t/m 7 december 2013). Nieuwe liedjes op de cd zijn het titelnummer Allez, Gerrit en Kees en Mijn kind. Met het laatste nummer – een tekst van Peer Wittebols met muziek van Mike Roelofs – won Gerard van Maasakkers voor de tweede maal de Annie M.G. Schmidtprijs. De twaalf overige tracks op de cd lopen van Cis Verdonk via Achter de schuur tot ’t Is altijd nou. De band met Harry Hendriks (gitaar, ukelele), Arthur Leijten (slagwerk, percussie) en Mike Roelofs (toetsen) is goed ingespeeld, en weet ook vocaal te overtuigen, met name in het a capella uitgevoerde nummer Van d’n hoeksteen, dat daarmee een fraai nieuw arrangement heeft gekregen.
De samenwerking met het Magogo Kamerorkest onder leiding van Arjan Tien is al van oudere datum. Het betreft een viertal sessies die werden gehouden tussen 2008 en 2013, hoewel in 2008 maar één nummer – Efkes weg – werd vastgelegd en in 2011 alleen Kan de deur nie dicht. Op iets meer dan de helft van de opnames zijn Bart de Win (toetsen) en Rinus Raaijmakers (bas) te horen, op de overige tracks speelt de meest recente bezetting van Gerard’s begeleidingsband met Mike Roelofs op toetsen. De opnames zijn door elkaar heen geplaatst, maar er is qua geluid geen sprake van een opvallend verschil. Het Magogo orkest speelt vooral een ondersteunende rol, maar in De lucht zit nog vol dagen kun je horen wat een orkest met een lied kan doen. Zestien nummers in totaal, waaronder Zomaar onverwacht, het lied waarmee Gerard zijn eerste Annie M.G. Schmidtprijs binnensleepte.
Beide live-cd’s zijn de moeite waard. En als je niet kunt kiezen, neem je ze gewoon allebei…

Scroll naar boven