Gert Sennema en Westkantstad – Dit is

Gert Sennema Dit is

Dit is
(eigen uitgave – www.gertsennema.nl)

Gert Sennema is kunstenaar en muzikant. Kiezen tussen die twee bezigheden kan hij niet. Kiezen tussen wel of niet produceren van een cd kan de streektaalzanger uit Grijpskerk ondertussen wel. Wie daaraan verder nog twijfelt, moet de nieuwe cd van Westkantstad en de vorige maar eens beluisteren. Hoewel Zo magt weden volgens de Groninger met ontzettend veel plezier is gemaakt, blijkt de nieuwe, Dit is, een artistieke sprong voorwaarts. Toch berust die productie op een toevalligheid. Een paar jaar geleden liet een kennis van Sennema diens muziek aan Joop van der Linden horen. De muzikant van de Amsterdam Klezmerband was er door geraakt en wilde wel eens met Sennema in contact komen. Met de mannen van Westkantstad, Jan Ruiter (basgitaar), Bennie Timmer (gitaar), Sjouke Dijkstra (gitaar) en Simon Terpstra (drums), startte hij vervolgens een proces dat enkele jaren duurde. Het resultaat is een uur muziek met een mix van country, rock, blues en folk. De muzikanten zingen bovendien uitstekend en dus klinkt er soms een heerlijk koortje op de achtergrond.

Dat het beeldscheppende werk is verweven met zijn muziek, blijkt op de cd uit Mist worden. Sennema maakte dat lied èn een beeld naar aanleiding van het vermoorde meisje in Roden. ”Ik kende haar moeder. Dat is verschrikkelijk voor die moeder. Maar het is natuurlijk ook verschrikkelijk voor de moeder van die jongen die dat meisje heeft doodgestoken. Het is voor iedereen een drama, zowel het slachtofferschap als het daderschap.”

De Groningstalige teksten van Sennema zijn geen niemendalletjes. Achter een herkenbare buitenkant gaat vaak een hele wereld schuil. Toch kent de zanger-liedschrijver ook zijn luchtige kanten. In Man en peerd wordt de hoofdrolspeler voor de keuze gesteld om zijn paard in te ruilen voor verleidelijke zaken. Tegen het eind komen Pocamontes en John Wayne nog even voorbij. “Je begrijpt dan ondertussen wel dat het om zijn ziel gaat,” zegt Sennema. “Dat paard is eigenlijk zijn ziel en ik moest toch even een twist maken naar dat cowboy- en indianengevoel.”

De onderwerpen van zijn liedjes variëren sterk. Vaak zijn ze autobiografisch maar steeds gestoeld op eigen ervaringen. Of het nu een storm op Ameland is, of de uitvaart van Harry Mulisch in Amsterdam, Sennema put inspiratie uit die gebeurtenissen. In de titelsong benadrukt Sennema dat keuzes oneigenlijk zijn. “Ja, dit is wat het is.” en haalt daarbij de filosoof Cornelis Verhoeven aan “Die heeft heel wat gefilosofeerd, niet over het waarom, maar over het wat. Dat vind ik ontzettend boeiend. Van Morrison zingt daar ook vaak over: ‘Why, why, why? It just is.”

De cd telt elf tracks. De veelzijdige en soms stevige muzikale aanpak staat de liedjes nergens in de weg. Steeds vormt de tekst, die prima is te volgen, het middelpunt. Erg duidelijk komt dat naar voren in Loat mie lös dat Sennema solo zingt, slechts begeleid op zijn akoestische gitaar. De intensiteit van zijn strijd in dit fraaie nummer is niet alleen hoorbaar, maar zelfs voelbaar.

Van alle Groninger dialecten is de taal van het Westerkwartier voor buitenstaanders een van de meest toegankelijke. Misschien ook een reden om eens nader kennis te maken met deze veelzijdig artistieke Groninger die we vooral in de gaten moeten houden.

foto: Aernout Steegstra
foto: Aernout Steegstra

Westkantstad, vlnr:

Bennie Timmer, Jan Ruiter, Gert Sennema, Sjouke Dijkstra en Siemon Terpstra

Scroll naar boven