Gillebride MacMillan – Seimh (the state of calm)


(Dealas003: Birnam/ Xango Music Distribution)

Gillebride MacMillan is een Schotse singer-songwriter. Zijn muziek is diep geworteld in de Gaelic traditie van de eilanden, inclusief de mouthmusic, maar ook de balladkant. Die verbintenis gaat echter verder dan ‘terugkijken’ en herinterpreteren. Alle composities zijn van MacMillan zelf, met hedendaagse thema’s. Maar MacMillan is een echte folkzanger die onderwerpen, gebeurtenissen et cetera uit het echte leven verdicht.

Wat te denken van een lied over de aflegging en de laatste wasbeurt van een overledene, of het verdriet van een vrouw die haar echtgenoot verloor tijdens een scheepsramp. Zelfs een ode aan een online archief van Schots cultureel erfgoed hoort daarbij. Maar ook meer universele thema’s zoals hoop en vrees ten gevolge van de Covid epidemie of het imponerende Tog suas! over een strijdbare vrouwenbeweging in de begindagen van de Sandinista revolutie in Nicaragua. Na de eerste spaarzame successen werden de vrouwen – letterlijk – terug achter het fornuis gezet en de wending overgenomen door mannen.

Al die meer of minder zware issues worden evenwichtig muzikaal vorm gegeven. Meestal in rustige verpakking, maar wie bekend is met Schotse folk herkent menig ritme of type melodie. MacMillan zingt de meeste songs zelf, maar krijgt vocale ondersteuning van Maighread Stewart, Karen Matheson, Mairi MacMillan, Anna MacMillan Gomez en Nerea Ballo. Instrumentaal staan enkele van de beste Schotse muzikanten klaar: Fraser Fifield, Mhairi Hall, Ewan MacPherson, Deirdre Morrison, Emma Smith en Fraser Stone. Naast muziek verweeft MacMillan enkele geluidsopnamen van de school of Scottish studies door An Tobar en opnamen van zeehondenzang in Chaill i a faclan.

Geen cd met ‘even een paar leuke liedjes opnemen’, maar een collectie weloverwogen, bewuste liederen, die nog eens vakkundig, fraai en aangenaam worden uitgevoerd ook.

Scroll naar boven