Gjermund Larsen Trio – Salmeklang

Salmeklang
(Heilo, HCD 7293 / PIAS)

De violist Gjermund Larsen speelde tijdens zijn studie volksmuziek onder meer in de onconventionele folkband Majorstuen. Sindsdien is hij in Noorwegen gekend en gelauwerd. De vierde cd van zijn trio is een stemmingsvol product. Niet zo vreemd als je weet dat de titel in het Nederlands psalmengeluid betekent. Voor het album componeerde hij elf op de volks- en kerktraditie gebaseerde muziekstukken.

De muziek klinkt donker en statig. Het gebruik van vleugel en harmonium (Andreas Utnem) en contrabas (Sondre Meisfjord) versterken die gedragen sfeer. Beide instrumenten dienen vaak als ritmische achtergrond voor de beweeglijke viool.

In de zesde compositie, Eriks gånglåt, klinkt het wat minder strak en barokachtig. De volgende tracks zijn een Noors-Zweedse coproductie. Het trio krijgt in de resterende vijf tracks namelijk ondersteuning van de Zweedse groep Nordic. Dat is al merkbaar in Hymn. In Kind of polska hebben de muzikanten zowaar hun strakke pak gewisseld voor vrijetijdskleding want plotseling klinkt alles een stuk losser. De overige donkere en mysterieuze klanken, uitgevoerd door uitstekende muzikanten, sluiten prima aan bij de lange, Scandinavische winternachten.

Scroll naar boven