Goa Hong & Kadialy Kouyate – Terri Kunda

(Eulenspiegel EUCD2963; Music & Words)

Terri Kunda is een samenwerking tussen de West-Afrikaanse koraspeler Kadialy Kouyate en de Chinese pipaspeler Goa Hong. Twee totaal verschillende (muzikale) werelden smelten op dit album samen. Het kenmerkende staccato en repetitieve getokkel op de kora gaat wonderwel samen met het vibrerende flexibele spel op de Chinese luit. De kora neemt in de meeste gevallen de basisritmen en begeleiding voor zijn rekening, waar de pipa meer het solerende instrument is. Dat gaat gepaard met glissandi, push ups en tremolo’s, eigen aan het bespelen van het instrument.

Hier en daar wordt gezongen door Kouyate, zoals in House of friendship. Dat doet hij met een zachte, omfloerste en ietwat mysterieuze stem, passend bij de rest van de muziek. Het knappe van het album is dat je nauwelijks kan herleiden aan welke cultuur de – oorspronkelijke – melodie is gelinkt. Het hypnotiserende basisritme zou je koppelen aan de griotcultuur, maar de soli daarentegen weer meer aan de Aziatische. Geen van beiden overheerst of is ondergeschoven. Je zou het separatistische eenheid of universeel verschil kunnen noemen.

De opnamen zijn transparant en helder van klank, maar herbergen net zo goed warmte en gevoel. Uptempo nummers als het zonnige Kora meets pipa wisselen af met meer meditatieve momenten als het trage Between stars. Taking it easy heeft zelfs wat weg van een kruising tussen westers klassiek en muziek uit de Oriënt. In de laatste tracks past Kouyate een voor de kora zeer ongebruikelijke techniek toe, namelijk het ritmisch slaan op de snaren van de kora, zoals met akkoorden op een gitaar. Een wat vervreemdend effect met een rocky uitstraling. Een prima, zeer luisterwaardig project met echte integratie. 

Scroll naar boven