Gooikoorts en Brosella, twee aantrekkelijke programma’s

Gooikoorts, het internationaal volksmuziekfestival in het Pajottenland, heeft voor zijn elfde uitgave weer een aantrekkelijke affiche. Het programma werd vorige woensdag voorgesteld in zijn thuishaven, Gooik. Dit jaar ligt de klemtoon op traditionele percussie. De trommels, tamboerijnen en bodhráns worden geroerd door o.a. I Tamburellisti di Torrepaduli uit Puglia (Italië), Valeri Dimchev Trio uit Bulgarije, Pandeireta.com uit Galicië, Trommelfluit en Balatone uit Vlaanderen en Malicorne uit Frankrijk.

SAVE0013Op vrijdagavond, 5 juli, is er een concert van A la Rum. Paul Rans, Wiet Van de Leest, Jokke Schreurs en Marc Hauman die voor het eerst samenwerkten in hommageconcerten voor Dirk Van Esbroeck beslisten om met de groep door te gaan. Zij brengen nummers uit het succesvolle repertoire van de groep Rum die in de zeventiger jaren veel succes kende, maar uiteraard ook nieuwe nummers.
Op zaterdag en zondag zijn er dan twee volle festivaldagen. Op zaterdag is er de unieke gelegenheid om de legendarische groep Malicorne weer aan het werk te zien tijdens hun enige optreden buiten Frankrijk. Het duo Alasdair Fraser en Natalie Haas is een combinatie van een bekende Schotse violist met een jonge celliste uit Californië. Pandeireta.com is een groep die de typisch Galicische combinatie brengt van zang met percussie. Het zondagprogramma wordt geopend door Trommelfluit. Deze bijzondere groep brengt het kruim van de Vlaamse folk samen en stapt stoetsgewijs, uitgedost in mooie uniformen, kopieën van het Zwitserse regiment de Salis onder Lodewijk XIV. Ze spelen oude marsen op trommels en fijfers. Trommelfluit is een voorname reden om er die zondag al van het eerste uur bij te zijn. Ook Noord-Europa is vertegenwoordigd door de groepen Groupa uit Zweden en Frigg uit Finland. Elke avond wordt afgesloten met een balgroep. Op dit erg gezinsvriendelijk festival is er ook kinderanimatie, een instrumentenmarkt en een vrij podium voor jong talent. Het volledige programma van het festival op www.gooikoorts.be .

Het weekend na Gooikoorts heeft te Brussel het Folk en Jazz festival Brosella plaats. Al voor de 31ste keer wordt in het Groentheater nabij het Atomium twee dagen lang muziek gespeeld door uitgelezen groepen.

brosellaHet programma werd vorige donderdag toegelicht op het Brusselse stadhuis. We beperken ons hier tot het programma van de folkdag op zaterdag 13 juli. Vanaf 15 uur tot middernacht is in die prachtige omgeving ook veel mooie muziek te horen. Verrassend is de terugkeer, na vijf jaar stilte, van de groep Olla Vogala rond violist-componist Wouter Vandenabeele. De groep zal er spelen in zijn oorspronkelijke bezetting met zang door Ludo Vandeau en Soetkin Baptist. Er zullen ook enkele gastmuzikanten aantreden. Dacosse en Juan Pardo spelen een combinatie van jazz en flamenco. Op viool en met zang stellen vier dames uit het Verenigd Koninkrijk hun eerste cd voor. Het zijn Eliza Carthy, Bella Hardy, Kate Young en Lucy Farrell. Green Young is een jong Belgisch trio dat, naast hun vaders muzikanten, ook nog tal van andere instrumentalisten meebrengt. Typische Canadese muziek uit Québec zal er gebracht worden door De Temps Antan, een trio dat explosief op viool, accordeon, harmonica, gitaar en bouzouki speelt.En daar komt natuurlijk het zo aanstekelijk voetgetrappel bij. Uitkijken wordt het zeker naar de combinatie van de klezmergroep Melech Machaya met de bijzondere fadista Mísia. Ook Brosella mag een echt gezinsvriendelijk festival genoemd worden want voor de kinderen is er een Kids Village met bijzondere attracties, onder meer de Waalse muziekgroep Les Déménageurs die zich ook Lili en haar familie laat noemen. Voor het volledige programma kan je surfen naar www.brosella.be.

Scroll naar boven