Gooikoorts, hét internationale folkfestival komt er aan…

Van 6 tot 8 juli 2018 valt er weer heel wat nationaal en internationaal folktalent te ontdekken in Gooik, de parel van het Pajottenland, aan de noordelijke rand van Brussel. Zelf bieden ze ons vijf redenen aan om er zeker op af te stappen…

De Lange Zangtafel onder het Duvel Droomschip, een zaterdagse klassieker, hier nog geleid door de onlangs overleden Rufijn De Decker (foto Bart Vanoutrive).

1. De muziek
Muziek en de optimale verzorging van een comfortabel kader om die te beluisteren en volop te genieten staan hier centraal. Ook dit jaar zul je er geen ronkende namen horen, alhoewel de meeste groepen voor de folkies zeker geen onbekenden zijn. Op het hoofdpodium, in de (nog) intiemere akoestische tent en onder het duveldroomschip verwachten we zowel jonge, hippe muzikanten naast oudgedienden, die de folkmuziek steeds opnieuw nieuw leven inblazen. Even een beknopt overzicht van wat de festivalganger zoal te wachten staat.

Op vrijdagavond wordt de spits afgebeten door het veelbelovende Waalse balfolktrio Trio 14, een product van de naburige muziekacademie van Eghezée. Op 14 snaren dansen we het weekend in op traditionele muziek uit België, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Vervolgens worden we verwend door Emma Härdelin (zang en viool), Janne Strömstedt (harmonium) en Kjell-Erik Eriksson (viool),… lees dus de Zweedse groep Triakel, die ons een bloemlezing zullen verzorgen uit de oude, magische gezangen uit Jämtland. De eerste avond wordt afgesloten door het Zuid-Franse kwartet Tres, die met zang (Marianne Evezard), viool, draailier en trekzak de energieke liederen en dansen uit het Massif Central ten gehore brengen. De sterke ritmiek en de modale kleuring van hun muziek zorgen ongetwijfeld voor een pittig bal.

Wim Claeys sluit met talloze muzikale vrienden de eerste 20 jaar van zijn carrière af (foto Bart Vanoutrive)

Traditioneel opent Gooikoorts op zaterdag met ‘De Lange Zangtafel’, waarbij, onder het Duvel Droomschip een schare Belgische muzikanten traditionele liederen deel met het publiek, dat aangemoedigd wordt zelf de stem te verheffen. Dit initiatief ontstond jaren terug onder impuls van de onlangs overleden Rufijn De Decker, die hierbij zeker niet vergeten zal worden. Daarna is het de beurt aan Marc Hauman en groep, die met zijn liederen ongetwijfeld ook nu weer Wannes van de Velde in onze gedachten zal doen opwellen. De Oost-Europese aanwezigheid wordt dit jaar verzorgd door het Oekraïense Kyiv Ethno Trio, rond zanger Maksym Berezhnyuk, die meer dan 100 traditionele lokale blaasinstrumenten beheerst, mee ondersteund op percussie en viool. Tussendoor stellen de ondertussen opgeschoten buurjongens, Les Voisins, hun eerste album voor. Diep in de Ardennen delen ze reeds lang de passie voor harmoniezang en gitaar, traditioneel en nieuw materiaal. Fel cultureel en politiek engagement straalt uit van het sterk vocaal getinte Engelse Stick in the Wheel die voor de luisteraar van nu steeds opnieuw parallellen trekt naar de bekommernissen van het verleden. En ook Fru Skagerak, het viool/zang trio rond de Deense Maja Kjær Jacobsen, de Zweedse Anna Lindblad en de Noorse Elise Wessel Hildrum, zal menig hart sneller doen kloppen. Urbane en rauwe traditionele vibes uit Quebec worden ons aangebracht door het Canadese Réveillons!, waarin naast zang natuurlijk onder meer concertina, viool en potige voetpercussie niet mogen ontbreken. Ook het enthousiasme van het Schotse Ímar (met leden uit Mànran, RURA, Talisk en Barrule), zal nog lang daarna blijven nazinderen. Dit wordt vuurwerk. Dit jaar staat Wim Claeys centraal, en wordt de eerste 20 jaar van zijn carrière afgesloten met talloze muzikale vrienden van vroeger en nu,… de kompanen uit Ambrozijn, TREF, De Schuune Bende en nog veel meer… Apotheose op deze zaterdagse afsluiter verzekerd dus.

De slotdag gaat van start met Halewijn, een project van Raphael De Cock, met andermaal een schare topmuzikanten. waar de befaamde Ballade van Heer Halewijn (die uitzwermde tot IJsland, Hongarije en Sephardisch Marokko) een hedendaagse vertaling toebedeeld krijgt met muzikanten, acteur, geluidskunstenaar, en… zandtekenares. Het zondagmiddagprogramma krijgt een vervolg met het Engels mondharmonica en accordeonduo Will Pound & Eddy Jay, waarna Wim Claeys terug opduikt met Stemband, een kinderkoor dat hij in 2015 oprichtte om kinderen te leren zingen in het ‘Platgents’. Viool, zang, gitaar en accordeon vormen de ingrediënten van het Poolse WoWaKin. De mazurkas, oberkas, polkas, kuyaviaks, tangos, foxtrots en liedjes uit de regio’s

Geen gebrek aan dames op het podium met Fru Skagerak, het viool/zang trio rond de Deense Maja Kjær Jacobsen, de Zweedse Anna Lindblad en de Noorse Elise Wessel Hildrum (foto Bart Vanoutrive).

Radom, Kielce and Sanniki zullen menig oor weten te strelen. Na een samenwerking rond een serie kunstprojecten bleken Maarten Decombel & Jim Boyes (het ondertussen in Vlaanderen wonende luik van het vermaarde a capella trio) elkaar in een duurzame samenwerking, waarbij eerstgenoemde zijn atmosferische begeleiding op gitaar en mandola perfect weet te verbinden met de subtiele poëzie van Boyes. Daarna gaat het verder richting Ierland met Paddy Keenan (uillean pipes), Frankie Gavin (viool) en Dermot Byrne (diatonisch accordeon), lees een trio uit de schoot van respectievelijk The Bothy Band, De Dannan en Altan. Ook Keltisch van insteek zijn ongetwijfeld de Galliciërs van het legendarische Luar Na Lubre, die de festivalganger mee op sleeptouw nemen tijdens hun tournee ter gelegenheid van hun 30-jarig bestaan. Traditiegetrouw sluit het festival met een allerlaatste bal. Ditmaal heeft het Noord-Franse Shillelagh de eer de fakkel te doven. Benjamin Macke (diatonisch accordeon), Aurélien Tanghe (gitaar) en Gabriel Lenoir (viool) plaatsten hun recentste album in het teken van dansen die zich aandienen bij het ochtendgloren. Ongetwijfeld zullen ze daarvoor echter vol putten uit hun vroegnachtelijk repertoire.

Onder het Duvel Droomschip zal er tussenin genoten kunnen worden van groepen als KlezmicnoiZ, Marco en DroneMatic. Hier vinden we geen overlappende concerten, waardoor de toeschouwer werkelijk alles kan meepikken. Ook (nachtelijke) DJ’s staan hier niet op het programma. Het wordt alvast een heel mooie editie.

Maar het festival voert nog vier andere redenen aan om er zeker bij te zijn.

Menig liefhebber vond reeds zijn gading op de instrumentenbouwmarkt (foto Bart Vanoutrive).

2. De sfeer
Door te blijven mikken op kleinschaligheid – men verwacht ongeveer 5000 bezoekers over het hele weekend – blijft er heel wat open ruimte. Gezinnen met kinderen kunnen zich hier dan ook heel veilig parkeren. Voor kinderen is er een apart gedeelte met een eigen kinderprogrammatie en workshops. Gooikoorts verzorgt daarenboven de enige instrumentenbouwersmarkt die België rijk is. Je kunt er ook koopjes doen op de festivalmarkt. Wil je zelf ook iets bijleren, dan kan je voor enkele muntjes deelnemen aan workshops, een ludieke workshop ‘Pajots leren spreken’, of waarom eens niet mondharp leren spelen, of…

3. Spijs en drank
Ook dit wordt optimaal verzorgd. Bier drink je er nog uit een heus glas, en het aanbod steunt het regionale aanbod. Ook is er aandacht voor bioproducten als vlierbloesem- of appelsap,.. Een hongertje vindt soelaas bij zowel traditionele als vegetarische maaltijden in het pop-up restaurant of aan de secuur uitgekozen kraampjes, waar ook mattentaarten, boterhammen met plattekaas en radijsjes, frietjes, pannenkoeken, pasta, (quorn)hambugers, bioijs en nog veel meer te vinden zijn.

4. Duurzaamheid
Gooikoorts wil een mooie boodschap overbrengen; dat je mits logisch na te denken een duurzaam festival kan maken. Recycleren, droogtoiletten, lokale producten, laag geluidvolume, fairtrade producten, voldoende keuze aan gezonde voeding, shuttle dienst, fietsenstalling, weggeefhoek, elektrische fietsen, vermijden van wegwerpmaterialen,…

5. Ontdekken
Gooikoorts wil een uithangbord blijven, ook voor wie niet vertrouwd is met de folk. Na Triakel, Fru Skagerrak, Ímar, Luar Na Lubre zal ook bij bredere publiek het folkmuziekgenre bijblijven. En weet je nog niet wat een jig, mazurka, tovercirkel, bourree, of een hanter dro is, de regulieren tillen je zo de dansvloer op en voor je het weet heb je al een van deze dansen onder de knie.
Dus zeker in noteren in je agenda, Gooikoorts van 6 tot 8 juli 2018.

 

Info en tickets op www.gooikoorts.be (kinderen tot en met 12 jaar gratis)

Scroll naar boven