Gudrid Hansdottir – Gult Myrkur

Gult Myrkur
(Nordic Notes NN158)

Gudrid Hansdottir heeft het best verkopende album op de Faeröer op haar naam staan (The sky is opening). Het duurde tot vijf jaar na Painted fire, voordat deze Gult Myrkur verscheen. Diverse gebeurtenissen – corona, maar ook persoonlijke omstandigheden als het overlijden van haar vader – waren de oorzaak. Het nieuwe album bevat derhalve een donkere, maar eveneens hoopvolle blik en is niet voor niets yellow darkness getiteld.

Voor het album werkte Hansdottir samen met Liv Maria Roadottir Jaeger, een van de meest aansprekende dichters op de Faeröer. Ook in muzikaal opzicht haalde ze wat grootheden in huis. Eivợr Palsdottir, Marius Zinka en de onvermijdelijke Mikael Blak vormen de voorhoede van een contingent (gast)musici.

De meeste songs zijn lyrische ballads, ingepakt in vlotte melodieën en een wat popfolk arrangement. Akoestische instrumenten, alsmede de gebruikelijke ritmesectie (bas, drums) vormen het uitgangspunt en worden aangevuld door onder meer toetsen, maar ook een strijkensemble. Het maakt de liederen toegankelijk en benaderbaar.

Hansdottir’s stem is warm en zwoel met een natuurlijke vibratie die niet storend is. De introductie van het lied Trae (boom) is volgens mij gebruikt als leader voor een van de vele Skandi-trillerseries, al kan ik niet meer terughalen welke. Overigens gaat het lied zelf over het overwinnen van tegenslagen. De meeste songs gaan over weerstand, het weer opkrabbelen et cetera. Een persoonlijk album dus met een stimulans.

Scroll naar boven