Gudrun Walther & Jürgen Treyz – Duo

Duo
(Artes Records ARCD4060)

Gudrun Walther en Jürgen Treyz vormden de kern van de Duits-Schotse formatie Cara. Ze zijn de helft van het kwartet Litha, waarmee ze Duitse, Schotse en Engelse folksongs uitvoeren. Die laatste formatie is dan weer het gevolg van het duo Deitsch waar Duits(talig)e folk de kern vormt. En om het nog ingewikkelder te maken, is er nu de simpelweg Duo genaamde dubbel-cd van het tweetal.
Duo is meerdere opzichten: niet alleen twee muzikanten, maar ook twee van elkaar verschillende schijven, namelijk één waarop Duitstalige melodieën en liederen verzameld zijn en de andere met Keltisch-Amerikaans werk. The best of both worlds dus, of als je niet kiezen kan, dan neem je er toch twee…
De taal waarin gezongen wordt verschilt weliswaar, maar qua muzikale aanpak, arrangementen, klank en sound is er grote gelijkenis. De liederen en melodieën worden uitgevoerd met slechts gitaar en viool, soms afgewisseld met diatonisch accordeon en zang. De sopraan van Walther contrasteert fraai met de bariton van Treyz. De wending van Walther’s stem is uiterst herkenbaar, maar niet meer verrassend. Ondanks, of wellicht vanwege, het breder bekend zijn van het oeuvre van Cara gaat mijn voorkeur uit naar de ‘Duitse schijf’. Op een of andere manier spreekt er overtuiging uit deze schijf. De breekbaarheid past bij die nummers, geeft sfeer en intimiteit. De Engelstalige nummers vragen juist om meer body en robuustheid. Nu komen ze iets te lichtvoetig over. Niets te wensen over de kwaliteit van de spelers: als je The moving pint hoort met de vloeiende vioolpartij en de fraaie ritmische gitaarbegeleidingen inclusief breaks en stops, dan heb je niets te klagen.

Scroll naar boven